A külföldi erőknek segítő afgánok attól félnek, megölik őket a tálibok

HírKlikk 2021. június 20. 12:10 2021. jún. 20. 12:10

Bizonytalan sors – sőt, életveszély – vár a nemzetközi haderők szeptemberig befejeződő kivonásával több ezer afgán lakosra, akik a külföldi katonáknak dolgoztak.

A tálibok már évek óta azzal fenyegetőznek, hogy megölik az összes, általuk árulónak nevezett afgánt, aki az amerikai vagy NATO-csapatok alkalmazottja volt. A félelmet csak növeli a tálibok utóbbi hónapokban elért sikerei a harcmezőn – írja a Szabad Európa.

A május 1-jén indult külföldi csapatkivonás kezdete óta a militánsok több tucat körzetet és katonai bázist foglaltak el, városokat vettek ostrom alá, és megerősítették azokat a félelmeket, hogy megdönthetik a nyugati támogatottságú afgán kormányt.

Az Egyesült Államok és néhány más ország különleges bevándorlási programot indított a veszélybe kerülő afgán dolgozók számára. Sok jelentkező azonban arra panaszkodik, hogy „a senki földjén” érzi magát, mert sokáig – néha akár évekig – nem kap választ a külföldi bevándorlási hatóságoktól.

A tálibok 2016 óta már körülbelül háromszáz olyan afgánt vagy családtagjait gyilkolták meg, akik az amerikai katonaságnak dolgoztak – mondja a No One Left Behind (Senkit sem hagyunk hátra) nevű amerikai civil szervezet, amely afgán tolmácsokat segít abban, hogy az Egyesült Államokba költözhessenek.

A Pentagon közölte: „lehetőséget teremt arra”, hogy a tálib támadások kockázatának kitett és korábban az amerikai hadseregnek dolgozó afgánokat evakuálják. A Fehér Ház azonban egyelőre még nem engedélyezte a programot.

Nagy-Britannia április 1-jén gyorsította fel az afgán dolgozók áttelepítését. Eddig már több mint 1360 volt afgán alkalmazottat és családtagot vittek át Nagy-Britanniába, de több ezer kérvényező beadványát még nem dolgozták fel.

A külföldi erőknek dolgozó afgánok általában elrejtik a személyazonosságukat és igyekeznek észrevétlenek maradni. Sokan azonban a közelmúltban a nyilvánosság előtt adtak hangot csalódottságuknak.

Az elmúlt hetekben több százan tüntettek Kabulban, követelve, hogy a nyugati országok, amelyeknek dolgoztak, evakuálják őket Afganisztánból.

(Afgánok tüntetése, akik tolmácsként dolgoztak a koalíciós (amerikai és NATO-) erőknek, 2021. április 30-án. A molinókon ez áll: „Biden elnök, ne fordítson nekünk hátat! A következmény Vietnám lesz” és „Segítség! – Félrefordítás: Köszönjük, rendben leszünk!”)