A kutatóhálózatok dolgozóinak választaniuk kell két rossz közül

HírKlikk 2020. december 10. 14:33 2020. dec. 10. 14:33

A Magyar Tudományos Akadémiától leválasztott kutatóhálózatok dolgozóinak december közepéig kell nyilatkozniuk arról, hogy önként lemondanak-e közalkalmazotti státuszukról.

Aki nemet mond, annak december 31-ével megszűnik a munkaviszonya. Aki pedig aláírja az új munkaszerződést, az januártól már nem közalkalmazottként, hanem „egyszerű” munkavállalóként dolgozhat tovább. Így rájuk már nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka törvénykönyvének szabályai lesznek érvényesek.

– A közalkalmazotti törvény sokkal nagyobb jogi biztonságot adott a dolgozóknak. Tudunk olyan kollégánkról, aki nem fogja aláírni az új szerződést, de a többség – úgy tűnik – a folytatás mellett fog dönteni – nyilatkozta Mende Balázs a Népszavának. A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) elnökségi tagja szerint a kutatók körében nagy az egzisztenciális kiszolgáltatottság, különösen a mostani, pandémiás időszakban. Emellett sokan eddigi munkájukat, kutatásaikat sem szeretnék feladni. Hangsúlyozta: a TDDSZ azon van, hogy az új munkaszerződésekkel a lehető legkevesebb hátrány érje a dolgozókat, ezért munkajogászokkal is konzultálnak.

A szakszervezet és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) nemrég egy felmérést is készített, amelyből kiderült: a kutatóhálózati dolgozók 78 százaléka nem ért egyet a közalkalmazotti jogviszony elvételével. A TDDSZ és az ADF többször kezdeményezett egyeztetést a kutatóhálózat új fenntartójával, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal, illetve a minisztériummal – eredménytelenül.

Forrás: Népszava