A lakástakarékok helyett erre költi a pénzt a kormány

NVZS 2019. február 12. 13:10 2019. feb. 12. 13:10

Üdvözlendők a kedvezményes lakásvásárlással kapcsolatos, Orbán Viktor által bejelentett intézkedések, meglátjuk persze, hogyan valósulnak majd meg a gyakorlatban – mondta a Hírklikknek Borsi László ingatlanpiaci szakértő. „Nagy kérdés volt, hogy mivel váltja ki majd a kormány a Lakástakarékok állami támogatásának a megszűntetésével megtakarított összeget, most nagyon úgy néz ki, hogy a korábban arra szánt állami forrásoknál is többet szánnak fiatalok lakásvásárlásának a támogatására” – tette hozzá. A keresletet mindenképpen növeli, s ezzel az árakat is felhajtja a lépés.

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjén jelentette be, majd hétfőn Novák Katalin illetékes államtitkár részletezte a lakáspiacot kiszámíthatóan befolyásoló új lépéseket, a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitelehetőség kiterjesztését. Ennek értelmében a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

Emellett a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt. Változik a jelzáloghitelek egy részének átvállalása is: már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át, s ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

„Mindez megváltoztatja a használtlakás-piacot, akárhány embert, családot is érint majd” – szögezte le a Hírklikk kérdésére Borsi László. Már most kimondható, hogy a korábbi prognózisokkal szemben az idén mégsem fognak stagnálni a használt lakások eleve magas árai, tovább fognak emelkedni. A kereslet ugyanis meg fog nőni irántuk azzal, hogy a jelek szerint a kormány a lakástakarékok állami támogatásának a megszűntetésével elvett mintegy 150 milliárd forintnál is nagyobb összeget szán most erre a lakástámogatási programra.

A teljes lakásforgalom több mint kilencven százaléka a használt lakások adás-vételéből ered – emlékeztetett a szakértő. Szerinte igen vonzó feltételeket kínál most a fiataloknak a kormány a csok kiterjesztésével és a kamattámogatásokkal.

A kereslet élénkül, ezzel persze az árak is emelkedni fognak a használt lakások iránt, mert bár épülnek újak (tavaly 12-15 ezer), de ez a forgalomnak csak a 6-8 százalékát adja, ráadásul olyan magas árakon kínálják, hogy nehezen fér be a csok kereteibe. E tekintetben persze különbséget kell tenni Borsi szerint a főváros és a vidék között: hiszen vidéki településeken akár már 2-3 millió forintért is hozzá lehet jutni használt lakóingatlanhoz.

Ehhez jöhet még a bejelentések szerint hamarosan várható falusi program is – mondta, kifejtve: ha ott is könnyítéseket hoz a kormány, akkor vidéken sokszor már önerő nélkül is lakáshoz tudnak jutni a fiatalok. Ez erősítheti a már észlelhető mobilitás-élénkülést, azt, hogy az emberek, családok elköltöznek olyan helyekre vidéken, ahol munkát is találnak (például az idegenforgalomban) és könnyebben jutnak otthonhoz.