A legnépszerűbb böngészők

HírKlikk 2020. augusztus 9. 10:37 2020. aug. 9. 10:37

A Google Chrome és az immár megújult Microsoft Edge elnyomja a régen nagyon népszerű Firefoxot.

A hvg.hu a NetMarketShare júliusi adatai alapján, azt írja, hogy mind a Google Chrome-nak, mind a Microsoft Edge-nek sikerült növelnie piaci részesedését – úgy tűnik, a Mozilla Firefox kárára.

Korábban a Chrome mögött a második leggyakrabban használt böngésző volt a Mozzila Firefox, de amióta a Microsoft Edge áttért a Chromium-motorra, azóta egyre több felhasználó váltott rá és minthogy sokan közülük korábban Firefoxot használtak, ez utóbbi böngésző piaci részesedése fokozatosan csökken.

Az első helyen továbbra a Chrome áll, egy hónap alatt 70,19 százalékról 71,1-re növelte piaci részesedését. A Microsoft 8,07 százalékról 8,09-re javított, a Firefox viszont 7,58 százalékról 7,36-ra esett vissza.

Mindazonáltal nem volt igazán nehéz dolga az Edge-nek, a Microsoft ugyanis alapértelmezett böngészőként kínálja a Windows 10-hez. Ez persze önmagában kevés volna, azonban ott a Chromium motor és persze a böngésző-bővítmények letöltési lehetősége.

Az Edge nem csak a Windows alapú gépeken fut, de már az Apple által gyártott macOS-en is elérhető. A cég jelenleg azon dolgozik, hogy a Microsoft böngészője Linuxon is üzemképes legyen. Ez előzetesen az év végére várható.

Forrás: HVG