A lengyel kormányfő mégsem jött a Demográfiai Csúcsra, és a V4 csúcs bojkottján is gondolkodik

HírKlikk 2021. szeptember 23. 21:10 2021. szept. 23. 21:10

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök lemondta a csütörtökre tervezett budapesti útját. A Demográfiai Csúcson vett volna részt, ahol fel is szólalt volna, de nem akar találkozni cseh kollégájával. Nagyon elromlott a cseh-lengyel viszony.

Morawiecki azért nem jött Budapestre, mert a csúcson részt vesz cseh kollégája, Andrej Babis is, aki már szerdán megérkezett, és Orbán Viktorral megnézték a határkerítést – írja a 444.

A két ország viszonya a túrowi lignitbánya miatt romlott meg ennyire. A cseh-lengyel határ lengyel oldalán lévő bányát nemrégiben bővítették, amit a csehek erősen sérelmeztek, mert szerintük a kitermelés veszélyezteti a környék cseh településeinek ivóvizét. A cseh kormány az EU bíróságán beperelte Lengyelországot, és a lengyelek elvesztették a pert. A luxembourgi határozat alapján a bányát be kellene zárniuk.

A lengyel kormány egyelőre nem enged, a bányát nem zárják be. Azzal érvelnek, hogy a bányára épülő erőmű leállása áramszüneteket okozna a környéken, nem lenne fűtés számos településen, és rengeteg ember elveszíti a munkáját.