A londoni megoldással elkerülhető az előválasztások meghekkelése

HírKlikk 2021. május 26. 13:59 2021. máj. 26. 13:59

Mérő László korábban arról írt, hogy a Fidesz viszonylag kevés troll bevetésével meghekkelheti az ellenzéki előválasztást. Ezt sokan vitatták, most viszont már ő is azt írta meg, hogy talált egy megoldást, ami biztonságossá teheti az előválasztást.

A Telexen közölt cikkében Mérő László a londoni polgármester-választás módszerét ismerteti. 2021 május 6-án a londoni polgármester-választáson minden voksoló a szavazólapon megjelölte az elsődleges és a másodlagos jelöltjét. A szavazatok összeszámlálása két lépésben történt.

1. Minden jelöltre összeszámlálják, hány elsődleges szavazatot kapott. Ha valaki 50 százaléknál többet kapott, akkor ő eleve nyert.

2. Ha ilyen jelölt nincs, akkor a két első versenyben marad, a többi kiesik. Erre a két jelöltre összeszámolják, ki hány másodlagos voksot kapott azoknál, akik az elsődleges szavazatukat a többi jelölt valamelyikére adták. Ezeknek a számát mindkét jelöltnél hozzáadják az elsődleges szavazatok számához, és aki az így kapott összegben több szavazattal rendelkezik, az nyeri a választást.

Első ránézésre furcsának tűnhet, hogy a másodlagos szavazatokat is teljes értékűnek számították, de ennek is megvan a maga logikája. Ha kétfordulós lett volna a választás, a második fordulóban az is egy teljes szavazatot adott volna le a megmaradt jelöltekre, aki az első fordulóban kieső jelöltre voksolt.

A választáson a két érdemi jelölt elsődleges és másodlagos szavazatainak száma így alakult:

Shadiq Khan: 40,0 százalék elsődleges + 15,2 másodlagos = 55,2 százalék.

Shaun Bailey: 35,3 százalék elsődleges + 9,5 másodlagos = 44,8 százalék.

A londoni tanulság, hogy a 20 egyéb jelölt elsődleges szavazóinak (akik az összes szavazó csaknem negyedét jelentették) gyakorlatilag száz százaléka az első két helyen végzett jelölt valamelyikére adta a másodlagos szavazatát, egy tized százaléknyi sincs, aki másra.

Ez azt mutatja, hogy ami miatt a kétfordulós választást szükségesnek szokás tartani, azt ez a szisztéma tökéletesen megoldotta: ebben a rendszerben elég volt az egyfordulós választás ahhoz, hogy az egy-két, vagy akár öt százalékot kapó jelöltek ne befolyásolják érdemben a végeredményt, és ehhez még visszalépésekre sem volt szükség. Ráadásul a megválasztott polgármester fölénye a másodlagos szavazatokban nagyobb volt, mint az elsődlegesekben.

A londoni szisztéma azt mutatja, hogy a másodlagos szavazat a gyakorlatban jól betölti a második forduló szerepét, és így megspórolhatók a második forduló költségei. De ha az most már megváltoztathatatlan, hogy kétfordulós legyen az ellenzéki előválasztás, akkor is jobb a második fordulóra ez a módszer.

Mérő szerint ez a rendszer gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy az esetleges fideszes trollszavazók megváltoztassák a szavazás eredményét. A korábbi cikkének példáját idézi: tegyük fel, hogy 2 millió ellenzéki szavazót sikerül mozgósítani, és ők 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ekkor a Fidesznek elég 100,001 embert rávenni, hogy menjen el és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította kétmillió szavazó választásának az eredményét.

A londoni rendszerben azonban más a helyzet. Ahhoz, hogy a második helyezettet 50 százalék fölé hozzák fel a példában, 700,001 fideszes trollszavazó kellene – ilyen meghökkentően sok pedig biztosan nem lehet! Akkor összesen 2,700,001 szavazó lenne, és közülük 1,350,001 szavazat kellene az 50 százalékhoz.