A magyar állami média ingyen dezinformál

HírKlikk 2020. július 7. 19:07 2020. júl. 7. 19:07

A dezinformációról szóló viták általában külső forrásokra, Kínára és Oroszországra összpontosítanak, de eközben figyelmen kívül hagyják, hogy demokratikusan megválasztott vezetők egyre nagyobb mértékben fokozzák a dezinformáció terjesztését –  írta közös cikkében az Euronews honlapján Sohini Chatterjee, a Columbia egyetem tanársegédje, és Krekó Péter. Néhány éve a Russia Today állami orosz dezinformációs orgánum irodát akart nyitni Budapesten, de letett róla; az orosz fél rájött, hogy nincs rá szükség, hiszen a magyar állami média ingyen dezinformál.

A mai dezinformáció más, mint a propaganda: nem ideológiákon és nem tényeken nyugszik, alapja  annál sokkal borúlátóbb és cinikusabb világszemlélet: amint Peter Pomerentsev írta Putyin dezinformációjáról, „Semmi sem igaz, és minden lehetséges”. Ezért is sokkal veszélyesebb a propagandánál. A dezinformáció káoszt teremt: a közönség nem tudja, mi igaz, és a valóság lassan elhomályosul. 

A járvány veszélyes felhajtó erőt adott a hazai dezinformációs narratíváknak a demokratikus világban. 

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök az EU minden idők legkoncentráltabb médiabirodalmát hozta létre, amelyben több mint 400 orgánum ismételgeti ugyanazokat a politikai üzeneteket. A magyar kormány és médiája sikeresen tett felelőssé iráni egyetemistákat a járvány kezdetéért, hamisan állítva, hogy annak első számú forrása az illegális migráció. A magyar kormány és a  sajtója sikeresen vádolta Soros Györgyöt a magyar valuta ingatag volta miatt, és azt állította, hogy Orbán antidemokratikus taktikájának egyik határozott bírálója nácik leszármazottja. Ezek a narratívák nem csupán hazai felhasználásra valók: Orbán sikeresen terjeszti ezeket az angolszász világban V4NA elnevezésű hírügynökségével, és a Nyugat-Balkánon sajtóorgánumok felvásárlásával. 

Néhány éve a Russia Today elnevezésű állami orosz dezinformációs orgánum irodát szándékozott nyitni Budapesten, Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette a tervet, kiválasztották a főszerkesztőt, de aztán az iroda létrejötte elmaradt: alighanem azért, mert az orosz fél rájött, hogy nincs rá szükség, hiszen a magyar állami média ingyen dezinformál – írták a szerzők. 

A Political Capital és az Euronews egy közös kutatása kimutatta, hogy a Moszkva érdekeit szolgáló Európa-szkeptikus narratívák a Kreml bármifajta erőfeszítése nélkül is jelen vannak a magyar sajtóban, köztük például az az állítás, amely szerint Moszkva és Peking segít, Brüsszel nem. Közben a lengyel állami sajtó azt terjesztette, hogy az ellenzéki polgármesterek a vírus terjedését szolgáló politikát követnek, és több közép-európai kormány – köztük a magyar – szigorította a „hamis hírek” terjesztésére kiszabható büntetéseket. 

Még az Egyesült Államok, a  demokratikus elvek egykor tiszteletre méltó bástyája is dezinformációs kampányokat indít, főleg a koronavírussal kapcsolatban. Trump elnök meg akarja változtatni a narratívát politikai célokból, és ahelyett, hogy világos tényeket közölne, vad és bizonyítatlan kezeléseket kürtöl világgá, és szintén bizonyítékok nélkül terjeszti – gyakran ellentmondva amerikai tudósoknak és hírszerző ügynökségeknek –, hogy a vírus ember műve, amellett, hogy összeesküvés-elméleteket is terjeszt. Trump célja, hogy káoszt teremtsen, és megossza a szavazókat: a közönség megzavarodása és megosztottsága talán elegendő lehet a megmentéséhez. 

Történelmileg szemlélve, elmondható, hogy a diktátorok és a tekintélyelvűek hatékonyan használták az államilag támogatott dezinformáció taktikáját, és a nyugati demokráciák választott vezetői határozottan elítélték őket ezért, mert alapvető és súlyos veszélyt jelentenek a bevett demokratikus elvekre nézve. Az amerikai kormány és az EU nagyon egyértelműen szembehelyezkedett azokkal az autokratákkal, akik becsapták a népeiket, hogy virtuális valóságot teremtsenek és tartsanak fenn: Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal, Kim Dzsong Unnal és Vlagyimir Putyinnal. Az államilag támogatott dezinformáció azonban egyszerre csak már nincs kizárólagosan fenntartva az autokratáknak és diktátoroknak, hanem beszivárgott a nyugati világba, és ez mindnyájunkat váratlanul ért. 

Így például a legutóbbi választási kampányban a hatalmon lévő torryk egész áradatnyi hamis hírt terjesztettek a Brexitről és ellenfeleikről, egészen addig, amíg a technikai óriások, köztük a Google el nem távolították félrevezető hirdetéseiket. Most fel kell ismernünk a fájdalmas igazságot, hogy ha felülről jön, szinte nincs lehetőség a dezinformáció megállítására – még a nyugati demokráciákban sem. 

Az angolszász világban minden pénzügyi alap és intézmény a külföldről érkező dezinformációt veszi célba, mert az ilyen nagy dezinformációs kampányok viszonylag újak a nyugati világban, és még nem rendelkezünk megfelelő normákkal és/vagy intézményi gyakorlattal az új kihívás elleni fellépéshez. Nincsenek intézmények sem az Egyesült Államokban, sem Nagy-Britanniában, sem az EU-ban, amelyek kezelnék a politikai töltésű, hazai dezinformációt. Ez az oka annak, hogy már nem csak egyszerűen ignoráljuk a szobánkban álló elefántot, hanem az elefánt már átvette a szobát – írták a szerzők. 

 
Forrás: Hírklikk