A magyar ellenzék reakciója is érdekli a malájokat

HírKlikk 2021. december 1. 18:50 2021. dec. 1. 18:50

A magyar ellenzék politikusai és aktivistái üdvözölték a hírt, hogy a hatóságok házkutatást tartottak Vinod Sekhar üzletember Petra Csoport elnevezésű cégbirodalmának egyik vállalatánál – számolt be MalaysiaNow. A lap egyébként korábban hírt adott magáról a házkutatásról is.

A magyar ellenzék arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire más a malajziai hatóságok reagálása, mint a magyar kormányé, amely nem rendelt el vizsgálatot a feltételezett visszaélések miatt – írja a MalaysiaNow, amely idézi Stummer Jánost, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnökét, aki vihar váltott ki azzal, hogy Facebook-oldalán idézte a MalaysiaNow keddi cikkét a témáról. (Megjegyzés: az ügyről a Hírklikk is beszámolt cikkünk itt olvasható.)

Tompos Márton, a lélegeztetőgép-üzlet bírálója, aki a múlt hónapban számos vádat hozott fel Vinod Sekhar ellen, elismeréssel szólt a malajziai hatóságok fellépéséről, különös tekintettel arra, hogy Budapest hallgatott az általa felhozott vádakkal kapcsolatban. A házkutatásokkal kapcsolatban egyébként sem az üzletember, sem a Petra Csoport nem foglalt állást.

A MalaysiaNow végül emlékeztetett rá, hogy az ismert üzletember GR Technologies elnevezésű cégén keresztül a magyar kormány által vásárolt lélegeztetőgépek beszerzésének oroszlánrészét biztosította a maga számára. A lap rendelkezésére álló, 2020 májusában aláírt szerződések szerint a magyar külügyminisztérium vállalta, hogy Vinod Sekharnak 559,6 millió dollárt fizet különböző számlákra. Végül a lap idézte, hogy számos magyar portál szerint a malajziai történések hatással lehetnek az Orbán-kormányra, amelyet már élesen bírált az ellenzék a hatalmas beszerzés miatt, amit az uniós tagállamok közötti „legnagyobb egyszeri orvosi műszer-beszerzésnek” tekintenek.