A magyar hatóságok úgy bántak az afgán menekültekkel, mint az állatokkal

HírKlikk 2019. május 10. 13:36 2019. máj. 10. 13:36

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megdöbbentőnek és a nemzetközi, illetve uniós jog durva megsértésének minősítette, hogy Magyarország két afgán családot is kitoloncolt Szerbiába, számol be az esetről az AP hírügynökség.

A négy felnőttet és 7 gyereket az éjszaka kellős közepén, néhány órányi időkülönbséggel tették át a határon. Emberi jogi szervezetek szerint odaát senki sem várta őket a senki földjén, de egyébként is teljesen szokatlan, hogy éjjel deportáljanak bárkit is. Ugyanakkor az Európai Emberi Jogi Bíróság egy harmadik afgán család esetében felfüggesztette a hasonló magyar eljárást.

A visszaküldött menekültek közül egy 16 éves fiatal immár Szabadkán elmesélte, hogy a magyar hatóságok úgy bántak velük, mint az állatokkal. Még az sem érdekelte őket, hogy az anyja terhes. Egyébként több mint két évet vártak szerb földön, hogy menedéket kérhessenek Magyarországon, mert nem akartak illegálisan belépni. A tranzitövezetben jó három hónapot töltöttek el, amikor elutasították a keresetüket. A fiú azt mondja, igazából meg sem vizsgálták az

indokokat és hiábavaló volt a fellebbezés is. A végzést egy nappal korábban kapták meg, majd érkeztek is a rendőrök, hogy a kerítés egyik kapuján át visszaküldjék őket a szerbekhez. A világszervezet illetékes főbiztosa egyetért azzal, hogy a Bevándorlási Hivatal félvállról vette az ügyet, amit Grandi igencsak sajnálatosnak minősített, a bánásmóddal együtt.

Forrás: Hírklikk