A Magyar Hírlapot és Völner Pált is beperelte a Magyar Helsinki Bizottság

HírKlikk 2020. szeptember 14. 16:40 2020. szept. 14. 16:40

Jogvédők szerint, az igazságügyi minisztériumi államtitkár súlyosan sértette a bizottság hírnevét, a Magyar Hírlap pedig úgy közölte a nyilatkozatot, hogy nem kereste meg a Magyar Helsinki Bizottságot, sem a cikk előtt, sem a cikk után.

A hvg.hu arról számol be, hogy a Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és a Magyar Hírlap ellen – közölte a jogvédő szervezet. Mint felidézik, Völner múlt hétfőn nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a következőt:

„Utánanéztünk, a 2006-os véres rendőrattak, a gumilövedékek és a szemkilövetések idején a Soros-szervezetek egyetlen eljárást sem kezdeményeztek a magyar állam ellen a gyülekezési joggal összefüggésben. Sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem lépett akkor, úgy tűnik, nálunk az érzékenység kormányfüggő, ahogy Soros fütyül, úgy ugrálnak.”

A jogvédők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy 2006-ban még az ellenzékben lévő Fidesz dicsérte a munkájukat, hiszen többek között felemelték a szavukat a tömeges előzetes letartóztatások ellen és ügyvédi segítséget nyújtottak a rendőri erőszak áldozatainak, sőt, ebben munkában a TASZ is részt vett.

A Magyar Hírlappal szemben, azért perelnek, mert sem a – mint fogalmaznak – Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét súlyosan sértő egyoldalú politikusi nyilatkozat közlése előtt, sem pedig utána nem keresték meg őket, hogy kommentálják Völner kijelentéseit.

Forrás: hvg.hu