A magyar homofób törvény még az orosz mintánál is szigorúbb

HírKlikk 2021. június 16. 18:35 2021. jún. 16. 18:35

Rácz András történész-politológus összehasonlította a magyar törvényt a mintájául szolgáló orosz jogszabállyal, és kiderült, a magyarban több szempontból szélesebb körű a korlátozás.

„Az a jogszabály, amit a magyar Országgyűlés a napokban készül elfogadni, valójában csak annyiban tekinthető orosz mintájúnak, hogy az alapötlet (tehát a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása) hasonló. Tartalmilag azonban a magyar jogszabály-tervezet lényegesen szélesebb körű és szigorúbb LGBTQI-ügyekben, mint az orosz” – írta hétfőn Rácz András, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudoményi Intézetének egyetemi docense.

A történész-politológus saját Facebook oldalán hasonlította össze a magyar törvényt egy propagandatörvényként elhíresült 2013-as orosz jogszabállyal, és elemzése végén arra jutott, hogy Orbán Viktor még a Putyin-rezsimnél is drasztikusabban diszkriminatív szabályokat alkotott – írja a 444.

Például az orosz jogszabály nem mossa össze szándékosan (már címében is) a pedofíliát a homoszexualitással, míg a magyar igen. A magyar törvény sokkal szigorúbban korlátozza a „nem hagyományos” szexuális kapcsolat ábrázolását. Korlátozza az iskolai oktatást is, míg az orosz törvényben egyáltalán nincs ilyen.