A magyar kormány is aláírta a felhatalmazási törvényt elítélő nyilatkozatot

HírKlikk 2020. április 2. 20:45 2020. ápr. 2. 20:45

Tizenhárom európai ország után tizennegyedikként Magyarország is csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely – bár az országot nem nevesítette – a hazánkban elfogadott koronavírus-törvény ellen lép fel.

Mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák.

Ezekkel a szavakkal kérte szerdán tizenhárom EU-tagállam az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva hoznak – írta meg a hvg.hu.

Mivel nem nevesítették a Fidesz-KDNP kormányt a nyilatkozatban, ezért a magyar vezetés úgy döntött, muszáj egyetértenie a tartalmával, így csütörtökön csatlakozott az aláírókhoz.

Tizenhárom EU-s tagállam kormánya egy közös nyilatkozatban kérte szerdán az Európai Bizottságot, A nyilatkozatban nem nevesítették a magyar kormányt, de csak egy kicsit kell a sorok között olvasni, hogy egyértelmű legyen, miről van szó.

A nyilatkozatban szerepel, hogy az intézkedések nem korlátozhatják a szólás- és sajtószabadságot, valamint, hogy hogy a rendkívüli intézkedéseket a szigorúan a védekezéshez szükséges dolgokra kell korlátozni, arányosnak és ideiglenesnek kell lenniük, ezenkívül elvárják a rendszeres ellenőrzést és azt, hogy feleljenek meg a nemzetközi jogi kötelezettségeknek.

A dokumentumot eddig Németország, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Portugália, Svédország és Magyarország írta alá.