A Magyar Nemzet beleszeretett Dobrev Klárába

Föld S. Péter 2021. október 13. 15:25 2021. okt. 13. 15:25

Ha valamikor, most tényleg nem lehet könnyű a Magyar Nemzet olvasójának lenni. Nincsenek is sokan, akik vállalják az ezzel járó veszélyeket. Az utóbbi években sem volt egy leányálom ebbe a lapba beleolvasni, de ami az elmúlt napokban a szebb lapokat is látott sajtótermék körül történik, az még a legelszántabb Nemzet-fanok párthűségét is próbára teszi. Hogy mást ne mondjunk: meg kellett tanulniuk Dobrev Klára nevét. A DK miniszterelnök-jelöltjét ugyanis korábban leginkább Gyurcsánynéként emlegették a lapban, ám ez már a múlt. A Magyar Nemzet újabban számos, Dobrevre és Gyurcsányra nézve kedvező cikket közölt.

Az egyszeri Nemzet-olvasó meg csak kapkodja a fejét, és nem tudja mire vélni ezt a pálfordulást. Venne új szemüveget (ha volna rá pénze), hátha a látásával van baj, vagy attól tart, hogy a memóriája hagyta cserben. Mert a Magyar Nemzet olvasója úgy emlékszik, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég még maga volt a Sátán, és hogy a baloldali ellenzék, de még a Jobbik is az ő kottájából játszik. Dobrev Kláráról pedig idáig legföljebb, ha Gyurcsánynéként olvashatott.

És most tessék, mit kell szegény Nemzet-olvasónak megélnie? Hogy a kedvenc lapja, amelynek minden szavát elhiszi, mert a Főnök is ezt olvassa, ő pedig még sohasem hazudott az embereknek, sorra jelenteti meg a Dobrev Kláráról szóló írásokat. És akárhogy is mereszti a szemét, sehogyan sem talál ezekben olyat, hogy mentsen meg bennünket az isten Dobrevtől, Gyurcsánytól vagy a Demokratikus Koalíciótól.

A teljesség igény nélkül, csak néhány cikk az elmúlt napok terméséből. Október 13-án Dobrev panoptikuma címmel jelent meg egy írás, amelyben felsorolják azokat a politikusokat és közéleti embereket, akik az elmúlt napokban Dobrev Klára mellé álltak. A lap nem felejti el megemlíteni, hogy azok közül, akik az első forduló után a visszalépett Karácsony Gergelyt támogatták, most látványosan beálltak Dobrev és a DK mögé. Idézik is Dobrev Klárát (ami eddig szintén nem volt szokása a Magyar Nemzetnek): „Nemcsak DK-sok állnak mögöttem, hanem nagyon sokan mások is: baloldaliak, szocialisták, zöldek és liberálisok! Soruk épp olyan sokszínű, mint Magyarország. Közülük sokan nem rám szavaztak az első fordulóban, a második fordulóban azonban úgy érezték, hogy engem szeretnének az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként látni”.

Egy nappal korábban, október 12-én, két Dobrev-cikkel is kedveskedett olvasóinak a Magyar Nemzet, és egyik írás sem üt meg ellenséges hangot a DK miniszterelnök-jelöltjével szemben. Az egyik címe: „Dobrev Klára: Aki szétveri az összefogást, az nem fog nyerni jövő tavasszal”, valamint ugyanazon a napon „Sorra állnak át a baloldali politikusok Dobrevhez” címmel is megjelent egy cikk.

Persze, ha az írtuk, hogy nem irigyeljük a NER pártlapjának olvasóit, akkor azt sem hallgathatjuk el, hogy mélyen együttérzünk az ott dolgozó kollégákkal. Akiknek 180 fokos fordulatot kellett venniük, ami tudjuk, nem mindig könnyű, és akadhatnak olyanok, akik, amikor nem látja őket senki, titokban szemen köpik magukat. Néhány nappal ezelőtt, pontosabban október 5-én, ugyanis még arról kellett írniuk , hogy „Dobrevék rászabadítanák a magyar óvodásokra az LMBQ-érzékenyítőket”, ám ezt követően változott a hangnem.

Nem játsszuk a naivat, tudjuk persze, hogy honnan fúj a szél. Új ukáz jött a pártközpontból: a Fidesz éceszgéberei szerint Dobrev Klára látszik Orbán számára kedvezőbb ellenfélnek, ezért őt kell támogatni vetélytársával szemben. Ez az a közvélekedés, amiben valamennyire egyetértés van jobb- és baloldalon, miközben egyáltalán nem biztos, hogy azoknak van igazuk, akik ezt hirdetik. Dobrevnek ugyan valóban ott van nehezékként a férje, a DK elnöke, ám Gyurcsány Ferencet már régóta beárazták az emberek, róla az eddigieknél több rosszat már nemigen lehet elmondani. Ha úgy tetszik, a gyurcsányozásban már nincsenek tartalékok, ami bőr még lehúzható erről a projektről, az sem igazán jelentős.

De ettől még jól látszik, hogy a Magyar Nemzet Dobrev Klárát szeretné látni az előválasztás második fordulójának győzteseként. Ezért még az sem nagy ár a számukra, hogy hülyét csináljanak magukból és az olvasóikból.