A Magyar Orvosi Kamara sem ismeri az oltási tervet

HírKlikk 2021. január 12. 19:55 2021. jan. 12. 19:55

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, dr. Nagy Marcell szerint ők sem kapnak megfelelő információt.

Alapvető probléma a koronavírus-járvány kezdete óta, hogy nem mindig egyértelműek a kormány által közölt információk a járvány terjedéséről, az egészségügy helyzetéről. Azt hihetnénk, szakmai berkekben jobb a helyzet, azonban a MOK sem elégedett a tájékoztatással – írja a Pesti Hírlap, amelynek dr. Nagy Marcell a Magyar Orvosi Kamara titkára adott interjút.

„Nem tudunk olyan dologról nyilatkozni, amit nem ismerünk” – reagált Nagy arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a kamarának az oltási tervről.

„Persze van egy nemzetközileg elfogadott oltási sorrend, amivel mi szakmailag egyet is értünk. Ahhoz viszont, hogy beoltsanak valakit, sok logisztikai és szervezési feladatot is el kell végezni. Jelenleg van valamennyi oltóanyag az országban, ami több tízezer egészségügyi dolgozó beoltására elegendő. Tudjuk, hogy hol vannak az országban oltópontok, és hogy hol, milyen telefonszámon lehet oltásra regisztrálni. Sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy gyakran nem lehet elérni ezeket a számokat, nem kapnak választ az oltatni kívánó egészségügyi dolgozók. Olyan is megesett, hogy egy kijelölt oltóközpont még nem kapott oltóanyagot” – mondta el a MOK titkára.

Dr. Nagy Marcell szólt arról is, hogy problémát okoz az, hogy nem biztosítottak központilag dedikált telefonvonalat, vagy diszpécserszolgálatot, a kórházakban kijelölt oltópontokhoz. Nagy szerint emiatt fordulhatott elő, hogy „az egyik kórház jól meg tudta szervezni az oltást, mert volt rá kapacitása, volt rá embere, valahol viszont ez nem sikerült annyira gördülékenyen”.

„Nem tudjuk, hogy mi az, ami központilag valósul meg, és mi az, amit a kórházaknak kell hozzáadni a szervezéshez” – tette hozzá a MOK titkára.

„A miniszterelnök azt mondta, hogy azokon a helyszíneken lehetne oltópontokat létrehozni, ahova szavazni szoktak elmenni az emberek. Ugyanakkor az oltás előtt ki kell kérdezni, meg kell vizsgálni a pácienst, ehhez kell orvos, kell asszisztens. Ha valóban tízezer oltópont lenne (amennyi szavazóhely), akkor ez húsz, harminc, negyvenezer egészségügyi dolgozót jelent. Ki végezné akkor az egyéb ellátást? Honnan lehet elvonni ekkora egészségügyi személyzetet? Mivel nem ismerjük a részleteket, a kamara levélben fordult az országos tiszti főorvoshoz, kérve az oltási terv publikálását” – fejtette ki dr. Nagy Marcell.