A magyar titkosszolgálat zsarolva próbálta beszervezni Dezső András újságírót

HírKlikk 2021. október 26. 06:42 2021. okt. 26. 06:42

2016 szeptemberében jelent meg a 444-en egy cikk, amely egy meg nem nevezett magyar újságíró történetéről szólt, akihez 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni. Öt évvel később a történet szereplője névvel is előállt: ő Dezső András, a hvg.hu újságírója, titkosszolgálati és bűnügyi szakíró – írja a 444.

Történetét a Partizánnak adott interjúban mondta el. Dezső András közölte, a 2014-es kitiltási botrányról szóló cikkei miatt keresték meg. Akkor az Egyesült Államokból kormányközeli tisztviselőket tiltottak ki. Dezső András amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett, ezekből pedig cikkeket írt.

A Partizánban elmondta: leszólították az utcán a szolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről. Arra, hogy megzsarolták-e, azt mondja: egy fedősztorit mondtak el, amit lehet nyomásgyakorlásként értelmezni.

A nemzetbiztonság emberei kíváncsiak voltak a forrásaira, és arra, hogy honnan jönnek az információk a cikkeihez. Dezső elmondása szerint az illető amerikai diplomata egyébként más újságírókkal is találkozott, ezek ráadásul nem titkos találkozók voltak, hanem kávéházi beszélgetések.

Az interjúban kérdésre megerősíti: a nemzetbiztonság emberei azt adták elő, hogy valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt – ezért cserébe segítséget vártak volna. Dezső András nem működött együtt velük.

Forrás: 444.hu