A magyar törvények fölött álló MTI

Föld S. Péter 2020. október 19. 18:18 2020. okt. 19. 18:18

Többször írtunk már a Magyar Távirati Iroda csínytevéseiről, azokról az esetekről, amikor az MTI néven ismert intézmény eltitkolt híreket az állampolgárok elől. Döntően azok a hírek nem érték el az MTI ingerküszöbét, amelyek a Fidesz számára kínosak és kellemetlenek voltak, mert valamelyik magas potentátnak, netán annak rokonának, csókosának, vagy üzletfelének korrupciógyanús ügyeiről számoltak (volna ) be. Az MTI ezen hírek közlését rendre megtagadta, és ezt a gyakorlatot elégelte meg a Demokratikus Koalíció, amelynek számos, a kormányhoz közeli személy ügyeiről szóló közleményét nem volt hajlandó közölni az MTI.

Kezdjük egy alapvetéssel: az MTI hivatalosan nem a kormány, pláne nem a Fidesz távirati irodája, hanem a sokat hivatkozott magyar emberek szolgálatára jött létre. Azért kap a közmédia, melynek szerves része az MTI, az adófizetőktől évente mintegy 100 milliárd forintot, hogy ezért a pénzért tájékoztassák Magyarország polgárait hazánk és a világ történéseiről. Gyorsan, hitelesen és szakszerűen. Az MTI azonban ezt a feladatát csak nagy vonalakban és hanyagul látja el, arra hivatkozik, hogy a szerkesztőség munkájába senkinek sincs beleszólása, ne követeljük tőlük olyan hírek közlését, amelyeket ők nem tartanak fontosnak velünk megosztani.

Ezt elégelte meg a Demokratikus Koalíció, ezért fordultak bírósághoz, s a pert – egyelőre első fokon – megnyerték. Vagyis, a bíróság jogszerűtlennek ítélte, hogy az MTI bizonyos híreket és információkat visszatart – kevésbé szépen fogalmazva: elhallgat – és arra kötelezte az elvileg független, ám jelen állás szerint egyetlen párt, a Fidesz szolgálatába szegődött szervezetet, hogy közölje az eddig elhallgatott híreket, közleményeket.

A DK nagyon örült annak, hogy első fokon megnyerték a pert, és örömüket szerették volna a nyilvánossággal is megosztani. Abból indultak ki, hogy az adófizetőknek jogukban áll megtudni, hogy forintjaik olyan szervezethez (is) kerülnek, amely feladatát sajátosan értelmezi, és természetesnek tartja, hogy a magyar embereket elzárja bizonyos, a kormánynak nem tetsző információk elől. Ezért közleményt juttattak el az egyetlen magyar távirati irodához, az  MTI-hez. Leírták, hogy megnyerték a pert az MTI ellen, ám az MTI ezt a szöveget sem hajlandó közölni, mert szerintük ez a közlemény sérti a közmédia szervezeteinek üzleti érdekeit és jó hírét.

A közmédiának – az MTI szerint legalábbis – jó híre van, és aki ezt kétségbe vonja, az megsérti azt a gyakorlatot, hogy olyan szöveget nem közölnek, amelyről ők úgy gondolják, hogy a jó hírüket sérti.

Van tehát egy szervezet, nevezzük Magyar Távirati Irodának, amely abból indul ki, hogy neki jó híre van, és ebből kifolyólag bármit megengedhet magának. Még azt is, hogy megtagadja egy magyar bíróság ítéletének közlését.