„A magyar tudomány túléli ezt”

Nagy András 2019. június 6. 11:22 2019. jún. 6. 11:22

A magyar tudomány túléli ezt, de a Magyar Tudományos Akadémia jelentősen meggyengül – jelentette ki a Hírklikknek Pálinkás József az után, hogy kedd este Palkovics László benyújtotta az MTA függetlenségét felszámoló törvényjavaslatot.

Az Orbán-kormány korábbi oktatási minisztere, volt MTA-elnök szerint az egyeztetés és hatástanulmány nélkül, kerülőúton benyújtott javaslat ugyanazt célozza és tartalmazza, amit kezdettől fogva szándékolt a kormány: a tudományos kutatóhálózat leválasztása a tudományos akadémiáról, az MTA meggyengítése.

Ez az arrogancia politikailag árt a kormánynak, ezt érzékelhették a választásokon is, sok értelmiségi fordult el a Fidesztől – tette hozzá az első Fidesz-kormány oktatási minisztere. Pálinkás József elmondása szerint személyesen is „nagyon rosszul, és szomorúan” éli meg, hogy egy magát jobboldalinak mondó kormány műveli ezt a magyar tudománnyal, és csak remélni tudja, hogy azok az elvek és értékek, amiket ő ma is magáénak vall, felül tudnak kerekedni a mostani hatalmi arrogancián.

Egy évig próbálták politikai nyomásgyakorlás révén elérni, hogy az akadémia önként adja fel az önállóságát, és bízza kutatóhálózatát a kormány kegyeire. Az MTA erre helyesen nem volt hajlandó – idézte fel Pálinkás József. A most benyújtott egyéni képviselői indítvány szerinte tartalmában ugyanezt célozza: a hatalmi arroganciával átitatott tervezet  egy új, kormányzati felügyelet alá vont szervezetben akarja ezeket működtetni jogilag nem vitatható, ám a tudományos élet szempontjából rendkívül káros keretek közé szorítva a hazai kutatás-fejlesztést.

Miután formailag a törvénybe nem lehet belekötni, sokat nem is lehet már tenni – éli Pálinkás József, aki szerint azonban bármit is állítanak Palkovicsék, attól nem lesz hatékonyabb a kutatói hálózat működése, hogy a kormány delegálja a tízfős ellenőrző testület kétharmadát. Hiába a központi akarat, nem lehet a kutatóknak például előírni, hogy holnapra tegyék le a természet erőinek egyesített elméletét. Ettől nem lesz hatékonyabb a rendszer - mondja, hozzátéve, hogy a hatalom mögöttes szándéka az MTA önállóságának felszámolása mellett a társadalomtudományok meggyengítése a másik célja.

Ezzel együtt Pálinkás József nem gondolja, hogy a kutatók tömegével fognak elmenni Magyarországról. Ugyanakkor „biztos, hogy a kutatói közösségben egyfajta apátiát elő fog idézni, nem fognak hatalmas lelkesedéssel hozzákezdeni a munkához” – mondja, annak ellenére sem, hogy a szintén most benyújtott költségvetési törvényben megemelik a kutatói hálózat költségvetését. 

A Palkovics-féle tervezet benyújtására válaszul a Közép-Európai Egyetem (CEU) a következő közleményt adta ki szerdán: "Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által benyújtott, a Magyar Tudományos Akadémia működését alapjaiban érintő törvényjavaslat kapcsán a CEU felhívja a figyelmet arra, hogy az ország csak akkor lehet versenyképes, ha a tudomány szabad. Kifejezzük támogatásunkat az Akadémia minden dolgozója iránt, és felkérjük a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe az MTA közgyűlésének akaratát."