A magyarok szeretnek otthonról dolgozni

HírKlikk 2021. július 24. 10:10 2021. júl. 24. 10:10

Az emberek kétharmada a koronavírus-járvány lecsengése után is meg szeretné tartani azt a fajta rugalmasságot a munkavégzésében, ami a pandémia idején volt jellemző – derül ki egy közelmúltban végzett kutatásból. A megkérdezettek csaknem harmada arra is kész, hogy felmondjon, ha rá akarják kényszeríteni, hogy teljes munkaidőben dolgozzon. A 29 ország munkavállalói körében végzett felmérés arra is rávilágított, hogy az emberek a vártnál jobban kezelték az otthoni munkavégzést. A magyarok azt szeretnék, ha az öt napból átlagosan két-hármat otthonról dolgozhatnának.

A World Economic Forum felkérésére, az Ipsos készített globális felmérést, 29 ország 12,5 ezer alkalmazásban álló lakosa körében. Kiderült, hogy a járvány alatti otthoni végzés sokkal vonzóbbnak bizonyult, mint korábban gondolták volna. A válaszadók alig több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy hiányoztak a kollégái, s 64 százalék állította, hogy sokkal hatékonyabban tudja végezni a munkáját, amikor rugalmasan dolgozhat. A pesszimista várakozásokra rácáfolva, a munkavállalóknak csak harmada vélte úgy, hogy kiégett az otthoni munkavégzés során.

Mindenesetre a megkérdezettek kétharmada a jövőben is rugalmasabb munkaidőt és körülményeket szeretne. Nem meglepő módon, a nők, az iskoláskorú gyermekek szülei és a 35 év alattiak körében magasabb ez az arány.

Globálisan a munkavállalóknak csak mintegy negyede szeretne visszatérni a járvány után az ötnapos, munkahelyen végzett munkához. Az otthoni munkavégzés idejére vonatkozó átlag heti 2,5 nap – de például a kínaiak és a franciák körében csak 1,9 nap, az indiaiak azonban 3,4 napot is szívesen dolgoznának otthonról. A magyarok átlaga 2,3 nap.

A járvány előtt egyébként a megkérdezettek 53 százaléka mindig vagy zömmel a munkahelyen végezte a feladatait, a felmérés idején (az idén tavasszal) már csak 39 százalékuk.

A pandémia előtt a dolgozóknak nem egészen egynegyede végzett home office munkát, ma már 39 százalék. Az otthonról dolgozó franciák, szaúdiak, hollandok és magyarok csaknem fele arra számít, hogy fél éven belül minden visszatér a régi kerékvágásba és megszűnik a home office. 

A teljes felmérés (benne a magyar eredményekkel) itt található.