A magyarok többsége kivezetné az 5 forintos érmét a használatból

HírKlikk 2021. február 4. 12:20 2021. feb. 4. 12:20

A Pulzus Kutató reprezentatív felméréséből kiderül, hogy csak akkor használunk készpénzt, ha nincs lehetőség bankkártyás fizetésre.

Az emberek többsége kártyával fizetne, ha tehetné. A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából készített közvélemény-kutatása szerint az emberek 68 százaléka csak akkor fizet készpénzzel, ha más lehetősége nincs, két százalék pedig egyáltalán nem használ készpénzt. 

A rendszeres készpénzhasználók aránya pedig csak 30 százalék.

A kutatás rákérdezett arra is, hogy az emberek szerint szükségünk van-e még 5 forintos érmére, vagy érdemes lenne kivezetni azt, akárcsak az egy és két forintos érméket.

A készpénzhasználó válaszadók 38 százaléka gondolta csak úgy, hogy szükségünk van még az érmére, viszont 37 százalékuk azt válaszolta, hogy még a kasszánál sem veszi el a kis értékű érmét.

A válaszadók negyede pedig azt a lehetséges választ jelölte meg, hogy „bár feleslegesnek tartja az 5 forintos érméket, mégsem engedheti meg magának, hogy azt ne vegye el a kasszánál”.

Összesítve tehát a készpénzt használók 62 százaléka úgy érzi, hogy nincs szükség az 5 forintosokra, pedig jelenleg ezekből van a legtöbb forgalomban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentése szerint 2019 végén 667,1 millió volt forgalomban, értéke pedig 3,3 milliárd forint.

Az MNB a Napi.hu kérdésére elárulta, hogy nem szerepel a stratégiai terveik között az 5 forintos érme bevonása.

Döntésüket egy 2018-as felmérésre hivatkozva hozták meg, amely szerint lakosság több mint 60 százaléka használja készpénzes fizetései alkalmával az 5 forintos érméket, emellett nem szeretnék, hogy a kereskedelemben megszűnjön az 5 forintra való kerekítés.

Forrás: Napi.hu