A Mahir Cityposter elvesztette tisztességes üzleti vállalkozás jellegét

Föld S. Péter 2019. április 18. 06:45 2019. ápr. 18. 06:45

Április 12-én értesítette a HVG kiadóját a Mészáros Lőrinc ügyvédjének érdekeltségébe került Mahir Cityposter Kft., hogy a jövőben nem fogja hirdetőoszlopain megjelentetni a hetilap címlapjait.

A HVG címlapjai a lap 1979-es indulása óta szerepelnek az utcai hirdetőoszlopokon, s a legendássá vált, ikonikus hirdetések nemcsak a rendszerváltozást élték túl, de több kormányváltást is sikeresen kibekkeltek.

Egészen mostanáig. Mostantól ugyanis azonban ennek vége, mert a Mahir Cityposter döntése végleges és megváltozhatatlan. (Egy esetleges bírósági döntés, vagy egy majdani egy kormányváltás persze új helyzetet eredményezhet.)

Különösebb indoklást nem fűztek ahhoz, hogy miért nem közlik ezentúl a HVG –a kormánynak és a Fidesznek amúgy nem igazán kedveskedő - címlapjait, megelégedtek egy meglehetősen általános és semmitmondó megfogalmazással. Jelesül azzal, hogy kapacitáshiány miatt nem tudják vállalni a szerződésben szereplő összes plakát megjelenését, ez pedig részükről a szerződés megszegése lenne, ami a Mahir Cityposternek már csak az anyagi vonatkozások miatt sem áll érdekében.

Most tekintsünk el attól, hogy a Mahir Cityposter kapacitásait nem a hirdetőoszlopokon megjelentetett néhány száz HVG címlap szokta „leterhelni”, hanem a sok ezer kormányzati plakát.

Ha a Mahir Cityposter tényleg üzleti alapon járt volna el, és valóban kapacitáshiány állná útját a kormánnyal nem szimpatizáló HVG-címlapok megjelentetésének, akkor a következő tartalmú üzleti levelet küldte volna – nem a HVG-nek, hanem Magyarország Kormányának.

Tisztelt Kormány!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a jövőben hirdetéseiket, azok uszító és hazug jellege miatt nem áll módunkban hirdetőoszlopainkon megjelentetni. Bár cégünknek az Önök plakátjainak közzétételétől jelentős anyagi bevétele származik, az ily módon terjesztett gyűlölködéshez a továbbiakban nem kívánunk asszisztálni. Sajnáljuk, hogy ezt eddig is megtettük, ám mostantól jobb belátásra tértünk, ezért úgy döntöttünk, hogy az Önök hirdetéseit, kapacitásaink elégtelen voltára való hivatkozással, a jövőben nem fogjuk közzétenni.

Amennyiben Önök vállalják, hogy a jövőben kerülni fogják a gyűlöletkeltést, valamint az uszítást és a hazug propaganda terjesztését, úgy cégünk is hajlandó lesz felülvizsgálni ezt a mostani döntést, és adott esetben elképzelhető, hogy kapacitásaink ismét lehetővé teszik az Önök hirdetéseinek megjelentetését.