A makói Continental gyár dolgozói sztrájkba kezdenek

HírKlikk 2021. március 1. 19:30 2021. márc. 1. 19:30

Határozatlan idejű sztrájk kezdődik március 2-án, délután 2 órától a Continental makói gumigyárában – írja közleményében a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ).

A 444 számol be arról, hogy az MGSZ és az őket segítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) vezetői azt hangsúlyozzák, hogy nem béremelést követelnek, hanem azt, hogy a munkáltató minél hamarabb csorbítatlanul állítsa vissza a tavaly egyoldalúan felbontott kollektív szerződés tartalmát, annak minden pontját.

A szakszervezet már régóta követeli a rendkívülien sok túlóra csökkentését és a régi dolgozóktól elvett juttatások visszaadását. Az elmúlt hónapban már háromszor tartottak különböző hosszúságú sztrájkokat. A két órás figyelmeztető, majd 8 és 24 órás munkabeszüntetés jelentős anyagi veszteséget okozott a cégnek, ám ennek hatására sem egyeztek meg a felek.

Az MGSZ és a GSZSZ vezetői szerint „a gumigyári munkások a végtelen sok túlóra miatt annyira elcsigázottak, hogy egyre többen és egyre bátrabban vesznek részt a jogszerű munkabeszüntetéseken”.

Arról azonban egyelőre nem tudni, hogy a március másodikán kezdődő akcióban a dolgozók hány százaléka fog részt venni.

A gyár teljes területére kiterjedő leállásról a sztrájkbizottság ma írásban is tájékoztatta a munkáltatót, és kérte, hogy mielőbb jelölje ki azt a területet, ahol a sztrájkolók tartózkodhatnak majd a munkabeszüntetés ideje alatt. Az akció idejére érvényes jogokról és kötelezettségekről a sztrájkbizottság szórólapon tájékoztatja a munkásokat.

Forrás: 444.hu