A MÁV és a jogállam

Lovász Péter 2019. december 3. 10:30 2019. dec. 3. 10:30

Magyarország jogállam, s a Magyar Államvasutak illetékesei tisztük szerint törődnek a vasúton utazókkal. Előfordulnak persze késések, tájékoztatási hiányosságok, egyéb utaztatási bonyodalmak, de a MÁV az érvényes előírások szerint gondoskodik az utazók jóltartásáról – no még nem most, majd öt év múlva.

Az (akkor még) Európai Közösség 2007-ben rendeletet alkotott a vasúton utazók jogairól és a fuvarozók kötelezettségeiről. A magyar kormány 2009-ben ezeket az előírásokat saját rendeletében Magyarországra nézve is elfogadta – azzal a kikötéssel, hogy a szabályokat csak 2019. decemberétől alkalmazzák.

A rendelet arról intézkedik, ha a vonat késik – akár induláskor, akár érkezéskor –, valaki illetékesnek tájékoztatnia kell az utasokat a késés okairól, illetve a vonat várható-remélhető további sorsáról. Egy óránál hosszabb késés esetén az utasoknak ingyen harapnivalót, frissítőket kell felszolgálni, ha a vonat aznap egyáltalán nem indul, akkor a vasúttársaság köteles az utasoknak szállást biztosítani, s egyebekben különös gondot kell fordítania az utazó mozgáskorlátozottak megsegítésére.

A MÁV-nak tíz éve volt felkészülni a rendelet előírásainak betartására. Ám a honi vasúttársaság szolgáltatásainak mai állapotát látva, valaki szembenézett a valósággal, és megtalálta a megoldást: a kormány a rendelkezés hatályba lépésének határidejét kitolta öt évvel. Megtehette, volt rá joga. Ilyetén szolgáltatásokat a MÁV-tól megkövetelni pillanatnyilag teljesen irreális lett volna. Nincs rá élelem, ital, pénz, tárolóhelyiség, helyi szállítóeszköz, személyzet, és nincs rá akarat sem.

Ám jogállamban élünk, s az nem lehet, hogy érvényes rendelkezést ily fontos és rangos állami intézmény ne tartson be. Ergo: meg kellett hosszabbítani a határidőt. Csuda egyszerű, ilyen a magyar jogállam! Magyarország eleget tesz vállalt kötelezettségeinek. Magyarország jobban teljesít.