A megfertőződött közmédia

Föld S. Péter 2020. szeptember 16. 14:00 2020. szept. 16. 14:00

A történet látszólag annyira egyszerű, mint a faék. A hvg.hu szerkesztősége megkérdezte a közmédia sajtóosztályát, igaz-e, hogy a munkatársaik közül többen megfertőződtek, és ha igen, hány embert érint, és milyen intézkedéseket terveznek bevezetni. Normális országban, egy tisztességes cég válaszol a kérdésre. 1. Igen, sajnálatos módon, a hír igaz, de már megtettük a szükséges lépéseket a további fertőzések megelőzésére. 2. Szíves tájékoztatásukra közöljük, hogy a hír szerencsére nem igaz, minden munkatársunk egészséges, és reméljük, hogy ez a jövőben így is marad. Az MTVA sajtóosztálya egy harmadik megoldást választott: bunkó módon, lekezelő, pikírt stílusban kioktatták a kérdező kollégát.

„Fake news oldalaknak nem kívánunk információt adni, mert sosem tudhatjuk sem mi, sem az olvasóik, hogy mit ferdítenek el, s mit tagadnak el. E gyakorlatunkon nem kívánunk változtatni, különös tekintettel munkatársaink magánéletére és biztonságára, akiket – többek között – Önök és elvbarátaik oly szívesen és gyakran indokolatlanul gyaláznak és megaláznak."

Kicsivel több szerénység, urak, vissza kellene venni a nagy arcból. Mert abban nincs semmi új, hogy Orbán médiája szakmányban hazudik. Ami nem meglepő, elsőszámú vezetőjüknek hivatalos papírja van a bíróságról, hogy hírt hamisított.

Most meg itt ez a lekezelő, tahó, kioktató stílus. Soha nem volt morális magasságból, mintha bármiféle alapjuk volna arra, hogy többre tartsák magukat másoknál. 

Nem tisztünk megvédeni a hvg.hu-t, védjék meg ők magukat, ha akarják. Mi a tisztességes tájékoztatásról beszélünk. Mert ma a kormányoldalon ilyennel csak elvétve találkozunk. Azok a milliók, akik csupán a közmédiából tájékozódnak, úgy tudják, hogy Magyarországon sajtószabadság van, és demokrácia.

Rogán nem repked helikopteren, Semjén sem vadászott háziasított rénszarvasra Svédországban, és Szijjártó külügyminiszter sem nyaralt a hivatalos jövedelmi viszonyait jóval meghaladó luxuskörülmények között. Az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia azon van, hogy minél több emberrel elhitessék: Mészáros Lőrinc vagyona nem gyarapodik és Orbán Viktor sem szigetelődött el a demokratikus világban. Ezért hazudnak a Lánchídról, az idősotthonokról és a kórházi fertőzésekről – bármiről, ami adódik.

Ám a pikírt, lekezelő, cinikus kioktatóknak tudniuk kell, hogy semmi sem tart örökké. Még Orbán hatalma is véget ér egyszer. És lesz idő, amikor majd át kell térni az igazmondásra. Mit mondanak majd akkor ezek a derék urak? Hogy parancsra tették? Sajnáltatják magukat? Szavakat, szánalmas félmondatokat rángatnak elő munkásságukból, amelyekkel azt igyekeznek igazolni, hogy valójában belülről bomlasztottak? Élni kellett, mert hitelt vettetek fel a lakásra, autóra, nyaralóra?

Mit mondanak ezek a cinikus urak a gyerekeiknek, unokáiknak, akik majd megkérdezik: apa, nagypapa, ti egy időben tényleg alávaló, gátlástalan gazemberek voltatok?