A megoldás: fordulj az Idősek Tanácsához!

Dr. Dávid Ferenc       2020. december 11. 07:54 2020. dec. 11. 07:54

Csütörtökön – december 10-én – online formában egyeztetett az Idősek Tanácsával a családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki arra volt kíváncsi, mi a véleményük a számukra fenntartott vásárlási idősávokról. Novák Katalin azután kérte ki a testület véleményét, hogy a kereskedelmi szervezetek a sávok alkalmazásának felfüggesztését kérték a kormánytól. Az Orbán Viktor által elnökölt szervezet (a Főnök Brüsszelben van, így most Novák miniszter asszony elnökölt) tagjai azt tanácsolják, hogy a karácsonyi időszakra tekintettel, legalább hétvégére, de akár teljes egészében függesszék fel a védett vásárlási idősáv használatát. Novák Katalin erre azt mondta: ezt a javaslatot továbbítja Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Nem egészen három héttel ezelőtt ugyanennek a testületnek a tagjai a vásárlási idősáv bevezetését javasolták, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal – közölte akkor a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin november 23-án még úgy tájékoztatott, hogy a javaslat szerint, az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint – a generációk közötti feszültség csökkentése érdekében – csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma. Fontos az is, hogy az idősek a nekik fenntartott időn kívül, bármikor szabadon vásárolhassanak – ismertette a miniszter a novemberi javaslatot. A gondolatot tett követte, és a miniszterelnök szentesítette az idősávos vásárlás ma is érvényes gyakorlatát.

Megjegyzések:

– Az Idősek Tanácsának tagjai – beleértve a miniszterelnököt és a családügyi minisztert – november végén bizonyára még nem tudták, hogy lesz karácsonyi bevásárlási roham. Honnan is tudhatták volna, hiszen Magyarországon „csak most vezették be” az adventi időszakot és „először van” bronz-, ezüst- és aranyvasárnap. A végrehajtásért felelős személyek (Orbán, Novák) – a generációk közötti feszültség csökkentése érdekében – jogszabályban is megjelenítették a védett vásárlási idősávot, amely most is hatályban van.

– Az Idősek Tanácsának tagjai december 10-én – élen Novák miniszter asszonnyal – valahonnan megtudták, hogy mégis lesz karácsonyi bevásárlási roham, és – hivatkozva a generációk közötti feszültség csökkentésének fontosságára – most azt javasolják, hogy függesszék fel az idősáv alkalmazását. Világos: a bevezetést ugyanazzal indokolják, mint a felfüggesztést! Nem egész három hét után megvilágosodott a csapat (élén a miniszter asszonnyal), és most már a korábbival szöges ellentétben lévő megoldást kezdeményeznek. Még mondja valaki, hogy nem rugalmasak az Idősek Tanácsának tagjai, beleértve a miniszterelnököt és a miniszter asszonyt.

– Ez eddig csak olcsó poénkodás volt részemről. Ami fontos a jövőre nézve: végre van egy olyan szervezet Magyarországon, amelyre a miniszterelnök minden körülmények között hallgat. Ha azt mondják az Idősek Tanácsának tagjai, hogy legyen idősáv, akkor lesz, ha azt kérik, hogy ne legyen, akkor nem lesz. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy ezentúl az ellenzék, a civil szervezetek és a magánszemélyek – ha valamit el szeretnének intézni, akkor – ne a Parlamenthez és a kormányhoz forduljanak, hanem az Idősek Tanácsához. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az Idősek Tanácsának kezdeményezéseit a kormányfő szinte automatikusan elfogadja.

E tapasztalatok birtokában, valamennyi nyugdíjas társam nevében kérem, hogy még az idén – lehetőleg a karácsonyi ünnep előtt – a 100 ezer forint alatti nyugdíjasok kapjanak 50 ezer forint egyszeri juttatást, a 100 ezer és 150 ezer forint között nyugdíjjal rendelkezők pedig 25 ezer forintot. Indítványozom továbbá, hogy 2021. január 1. napjától a három százalékos nyugdíjnövelés helyett a dupláját, azaz hat százalékos emelést érvényesítsenek. Kérésemet közvetlenül az Idősek Tanácsához címzem, és nagyon bízom abban, hogy már a jövő héten elérik a miniszterelnöknél, hogy megalapozott kezdeményezésem elfogadásra kerüljön. Jók az esélyeim, hiszen az Idősek Tanácsa a nyugdíjasok érdekeit képviseli, így nem is tehet mást, minthogy támogatólag terjeszti kérésemet a kormányfő elé, aki – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – elfogadja az Idősek Tanácsának javaslatát. Hitem és reményem tehát visszatért, a kisnyugdíjasok pedig türelmesen várják a postást vagy nézzék a számlakivonatukat. Pénz áll a házhoz, ha az Idősek Tanácsa is úgy akarja!

És még mondja valaki, hogy nem jó nyugdíjasnak lenni!