A menekültek Magyarország helyett nyugat felé mennek

HírKlikk 2019. november 14. 15:27 2019. nov. 14. 15:27

A Törökország és az EU között 2016-ban létrejött megállapodás óta lezárult az úgynevezett kelet-balkáni útvonal, amely Észak-Macedónián és Magyarországon át vezetett. Az új útvonalak ezért nyugat felé terelődnek, Bosznia hegyeibe, és ott a Vucjak horror-táborba vezetik a menekülőket” – írja az új balkáni útvonalakról közölt terjedelmes cikkében a Focus.

A német politikai hetilap beszámol arról, hogy a menekülők száma újra növekedőben van a különböző útvonalakon. Számuk ugyan messze elmarad a 2015-16-os adatoktól, de csak Boszniában év eleje óta 24 ezer embert regisztráltak.

A következő útvonalakon haladnak a menekültek:

  1. A régi balkáni útvonal: Törökország, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Magyarország, Ausztria: ezen az útvonalon azonban a magyar határ lezárása óta már alig-alig vannak menekültek.
  2. Az „új balkáni útvonal”: Törökország, Görögország, Albánia, Montenegró, (Szerbia), Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia. Montenegróból a menekültek Bosznia-Hercegovinán át Horvátországba, vagy Szerbia és Bosznia felé mennek.
  3. Alternatív útvonal: Albánián, Koszovón, Szerbián, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át Olaszországba vezet ez az útvonal.

Ám nagyon sok menekült reked Bosznia-Hercegovinában – olvasható a cikkben, amelynek a szerzője ijesztő képet fest a horvát határ közelében lévő Vucjak menekülttáborról, amely egy beszüntetett szemétlerakón, egy nagy aknamező közepén áll, ahol nincs víz, áram, orvosi ellátás, de még illemhely sem a mintegy ezer ott lévő ember számára, akiknek - becslések szerint - a higiéniai viszonyok miatt kétharmada akut bőrbetegségekben szenved. A létszám ráadásul hamarosan jelentősen megnövekedhet, mert a nemzetközi szervezetek által Bihacnál fenntartott négy tábor közül kettőt hamarosan be kell zárni, mivel lejár a területük bérleti szerződése.