A Mészárosvédelmi akcióterv

Föld S. Péter 2020. május 27. 14:35 2020. máj. 27. 14:35

Telerondították kék plakátokkal az országot, írtuk néhány héttel ezelőtt, amikor megjelentek a kormány gazdaságvédelmi hirdetései. Azóta nemcsak a plakáthelyek, de az arra érdemesnek talált tévék és újságok is kaptak ezekből a hirdetésekből, melyeknek pontosabb lett volna a Mészárosvédelmi akcióterv nevet adni. Persze, nemcsak Orbán Viktor gyermekkori cimborája részesült a jóból, kötélbarátja, Garancsi István és a Nemzet Veje, Tiborcz István is szépen gyarapodott a járvány idején.

Szerda reggel tette közzé a jelentését a Corruption Research Center Budapest nevű cég, amely 2005 és 2020 áprilisa közötti időszakban vizsgálta a közbeszerzéseket. Két szempontra fókuszáltak: egyrészt arra, hogy hányan indultak egy-egy pályázaton, azaz, volt-e verseny, vagy egyedüliként az arra kiválasztott baráti cég nyerhetett. A másik szempont ezzel szorosan összefügg: ezekből a közbeszerzésekből milyen mértékben részesült Orbán Viktor baráti köre? Utóbbit a jelentés szerzői a legismertebb nagyvállalkozók nevének rövidítéséből – MGTS+ - azaz Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Simicska és társaik – állították össze. (Simicska Lajos már nem számít ebbe a társaságba, ám mégis belekerült a rövidítésbe, mert mielőtt a nevezetes G-napon összeveszett volna Orbánnal, az ő cégei kaszáltak a legtöbbet az állam által kiírt pályázatokon.)

A jelentés megállapította, hogy az elmúlt tizenöt évben soha nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint az idén. A MGTS+ csoport ebben az évben, április végéig 74 közbeszerzést nyert el versenytársak nélkül – összesen 253 milliárd forint állami megrendelést kaptak. Ez abból a szempontból is rekordnak számít, hogy az állami pénzből finanszírozott közbeszerzések 27 százalékát, tehát több mint negyedét a miniszterelnök baráti köréhez köthető cégek nyerték.

Ha a miniszterelnököt erről kérdeznék a parlamentben, bizonyára volna rá válasza. Azt mondaná, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Amihez azért hozzátennénk, hogy amikor Orbán 2010-ben ismét hatalomra került, az első bejelentései között szerepelt, hogy elűzik Magyarországról az oligarchákat. Azt már nyilván szerénységből nem tette hozzá, hogy a neki nem tetsző, számára hasznot nem hozó oligarchákat űzi el, hogy a helyükre lépve, mára virágzó, Mészároshoz, Garancsihoz, vagy Tiborczhoz köthető cégbirodalmak jöhessenek létre.

A gazdaságvédelmi akcióterv, mint a fenti vizsgálatból is kiderül, valójában egy Mészáros és társai megvédését szorgalmazó üzleti vállalkozás. Mindeközben a kisebb és Orbánhoz nem köthető vállalkozások inkább csak a szlogenek szintjén kaptak segítséget a járvány idején. Mert bár a pandémia megviselte a gazdaságot, voltak, akik jól jöttek ki belőle: a szegények ugyan még szegényebbek lettek, ám, főleg az Orbán-közeli gazdagok, tovább gazdagodtak.