"A mi felelősségünk megvédeni Magyarországot"

Nagy András 2019. április 1. 11:00 2019. ápr. 1. 11:00

Ha a Fidesz kisodródik az Európai Néppártból, kisodródik az európai fősodorból is, ami katasztrofális következményekkel járhat a magyar családok és vállalkozások számára – mondta a szocialista frakcióvezető hétfőn napirend előtt a parlamentben.

Tóth Bertalan felszólalását azzal kezdte, hogy korábban még áprilisi tréfaként is elképzelhetetlen volt, hogy a jogállam lebontása miatt eljárás induljon a magyar kormány ellen, illetve hogy a kormányzó párt elveszítse érdekérvényesítő képességét a saját pártcsaládjában. Márpedig a Fidesszel ez történt, és hiába próbálja Orbán bizonygatni, hogy ez az ő döntésük volt, mert ez olyan, mint mikor falusi kocsma előtt nagyot eső részeges biciklis az őt bámulóknak azt kiáltja, hogy „én így szállok le!”.

Ha a jövőben a jogállami kritériumokhoz kötik az EU-támogatások kifizetését, akkor az a folyamat, amit Orbán Viktor a NER-rel elindított, és ami kizárólag arról szól, hogy az uniós támogatásokat lenyúlják, súlyos veszteségekkel jár majd a magyar családok és vállalkozások számára. Az MSZP számára ez nagy a felelősséget jelent, ránk hárul a feladat, hogy garantáljuk a magyar családok biztonságát, ennek a pénznek ott a helye a magyar családoknál – jelentette ki.

Tóth Bertalan szerint az MSZP felelőssége, hogy megvédje Magyarország érdekeit az unióban, ha Orbán Viktor erre nem képes. A szocialisták azért fognak küzdeni, hogy Orbánék korrupt és kizsákmányoló rendszere ne tudjon a magyarokon élősködni.

A szocialisták a Haza, Szeretet, Európa című programjukban egy szociális Európa megteremtését célozzák, aminek fontos része, hogy megvédi az európai, köztük a magyar dolgozókat a kizsákmányolástól. Legyen a minimális bér az Európai Unióban 750 euró, az egységes európai minimális nyugdíj 300 euró, a minimális családi pótlék 150 euró, a termőföld hektáronkénti támogatása minimum 300 euró, az áfa pedig maximum 20 százalék – követelte.

Kormány nevében Dömötör Csaba azt válaszolta, hogy az MSZP követelései komolytalanok.