A migránsok, Brüsszel és Soros után itt az új ellenség

HírKlikk 2019. augusztus 7. 06:43 2019. aug. 7. 06:43

A Politico amerikai portál európai kiadásában a melegek elleni lengyelországi - és kezdődő magyarországi - kampányáról írt cikket Csáky Zselyke, a Freedom House jogvédő szervezet európai és ázsiai kutatási igazgatója, aki szerint a kormányzó PiS alighanem ezúttal rosszul választott ellenséget. A PiS soha nem volt a melegek barátja, de az őszi választások előtt Brüsszel, a migránsok és Soros György elleni eddigi propagandától azért fordult egy közelebbi ellenség, a melegek felé, mert a kérdést felszínre hozta egy új progresszív párt, a Wiosna megjelenése és a Civil Platform fő ellenzéki pártban bekövetkezett változás. A PiS üzenete forrpontra hevítette a hangulatot.

Egy aktivistát, aki Szűz Máriát szivárványszínű glóriával ábrázolta egy plakáton, a lakásán vettek őrizetbe, legalább 30 város és falu nyilvánította magát meleg-mentes övezetnek, és Bialystokban szélsőségesek megtámadtak egy Pride rendezvényt. Jaroslaw Kaczynski, az ország de facto vezetője áprilisban a lengyel identitásra és az államra veszélyesnek minősítette a melegek jogvédő mozgalmait. Lengyelországban nem új jelenség a politikában a társadalom félelmeinek kihasználása és a kisebbségek elleni gyűlöletkeltés. Nem alaptalan a feltételezés, hogy a politikai számításon alapuló kampány való erőszakhoz vezethet.

Nem az a kérdés, hogy a PiS új kampánya veszélyes-e, hanem az, hogy miért éppen most indították el, és a válasz egyszerű: a közelgő választások előtt a pártnak új ellenségre van szüksége. A PiS népszerű, nem utolsó sorban családpolitikájának és nagyvonalú szociális juttatásainak köszönhetően, de ez már nem hoz több szavazatot. A PiS-nek erős új üzenetre van szüksége, olyanra, amely határt von a „mi” és az „ők” között. Az LGBTQ emberek elfogadottsága növekszik a térségben, de ezáltal láthatóbbakká váltak, és ahhoz nem eléggé láthatók és nem eléggé erősek, hogy megvédjék magukat a gyűlöletkampányokkal szemben.

A magyar antiliberálisok is figyelnek. A Fidesz altright (alternatív jobboldali) troll-szárnya tavaly még tiltakozott a melegek szidalmazása ellen azzal, hogy végre meg kellene haladni ezt a XX. századi anakronizmust.

Csáky szerint a magyar kormány új stratégiát tesztel.

Idézte Kövér Lászlót, aki májusban az azonos nemű párok általi örökbefogadást pedofíliának minősítette, és azt mondta a normális homoszexuálisok nem tekintik magukat egyenjogúnak. Már akadnak arra utaló jelek, hogy az alkotmány következő módosítása a „család” jogaira összpontosít majd, és ez lehetőséget ad majd a kormánynak, hogy növelje a támogatottságát a „hagyományos” értékek erodálódásától való félelem felszításával.

Lengyelországban az LGBTQ-közösség ellenáll, nő a melegek szövetségeseinek száma is: júniusban a varsói Pride-on, Közép-Európa legnagyobb ilyen rendezvényén tízezrek vonultak fel, és a bialystoki támadás nyomán máshol is tartottak felvonulásokat.

A budapesti Pride rendőri kordon nélkül, kevés tiltakozóval zajlott le, ami azt mutatja, hogy az embereknek nemigen van kedve erőszakosan fellépni az LGBTQ-rendezvények ellen, hacsak nem uszítják őket erre.

„A térség populista pártjai válogatnak a potenciális ellenségek között, hogy aztán, amikor már nem szolgálják érdekeiket, elejtsék azokat. A lengyel vezetés LGBTQ-ellenes kampányával szembeni ellenállás azonban azt mutatja, hogy tévedtek a híveik megítélésében. Az eddig választott ellenségekkel szemben a melegek nem távoliak. Az emberek barátainak gyermekei, szomszédai, kollégái, és a PiS remélhetőleg hamarosan rájön, hogy választók is” - írta Csáky Zselyke. 

Forrás: Hírklikk