A Momentum elnöke szerint le akarják darálni őket

HírKlikk 2023. február 4. 16:15 2023. feb. 4. 16:15

A Momentum megtartotta évértékelő rendezvényét, amelyen a párt vezető tisztségviselői tulajdonképpen az elmúlt éveket is elemezték.

Gelencsér Ferenc a párt elnöke felszólalásában azt mondta, az idén hat éve, hogy úgy döntöttek, „megmentik hazánkat a biztos anyagi csődtől”, az olimpiarendezéstől, majd párttá alakultak. Azóta sokszor megkapták, hogy percemberek, „hat év az elég sok perc, és még mindig itt vagyunk”.

Ma Magyarországon politikával és a közügyekkel foglalkozni nehéz feladat, a rendszer mindenkit ledarál, akit nem tud megvásárolni, minket is le akarnak darálni – idézte a Momentum elnök szavait az Index.

Gelencsér Ferenc szerint Magyarország egy pártállam, amelyet egy állampárt irányít, ijesztően hasonlóan ahhoz, ahogy 1989 előtt volt, „az állampárt számára mindenki veszélyt jelent, akit nem tud irányítani, aki másként gondolkodik”. Büszke a momentumosokra, mert ilyen időkben „névvel és arccal vállalni a konfliktust önmagában érték és bátor tett”.

Hangsúlyozta, a Momentum nem egy pillanat, „azt jelenti, lendület”, a társadalom azon részének lendülete, amelynek elege van. Azt is leszögezte, hogy ők nem részei a rendszernek, nem ugranak félre a felelősség elől, nem a politikai életből jönnek és nem is kényszerük politizálni, nincsenek közös cégeik azokkal, akik tönkretették az országot, valódi változást akarnak.

Kerpel-Fronius Gábor úgy fogalmazott, Donáth Anna az a politikus, aki érzi azt a felelősséget, ami ránk nehezedik, hogy leszámoljunk 30 év csapdáival, illúzióival, tévedéseivel, Magyarország ilyen politikusokat érdemel.

Budapest főpolgármester-helyettese kitért arra is, hogy hazugságokra nem lehet jövőt alapozni, csak egy erős vezető és erős közösség képes arra, hogy szembenézzen azzal, ami nem működik az országban.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere arra emlékeztetett, hogy egy sötét pincéből indult a Momentum, akkoriban hozták meg azt a döntést is, hogy milyen értékalapokra helyezik a mozgalmat.

„Egy másik pártban talán azt mondanák rám, hogy az a házmester fajta polgármester. Büszkén vállalom a házmesterséget. Már ha azt értjük alatta, hogy nem az öncélú orbánozás a cél, hanem a kerület, a város fejlődése” – mondta.

Mostanában be szokott szólni nekünk egy pártelnök, azt is mondhatnánk, mi igazán hisszük, hogy lehet más a politika – üzent a neve említése nélkül Ungár Péternek a polgármester.

Donáth Anna nem tartja kizártnak, hogy később ezt az évtizedet a szorongás évtizedének fogják nevezni.

„Mi dolgunk, hogy megállítsuk azt az ámokfutást, amit ma politikának nevezünk” – hangsúlyozta a Momentum célját Donáth Anna, aki szerint egyre kilátástalanabb a jövő, és a megelőző politikai elit legnagyobb hibája, nem vitte végbe a rendszerváltást. „Le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról, magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzült mintákat, amelyek újra és újra kétharmadhoz vezetnek. Szemfényvesztők hazugsággal etetnek minket, a beidegződésekkel és manírokkal az ellenzék is csak a probléma része marad”. Donáth Anna szerint igazsággal és őszinteséggel visszaszerezhetik a hitelességüket és a szavazókat, nem holnap, nem rövidtávon, „de a maratont így lehet megnyerni”.

„Ki kell mondanunk, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem hogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, hanem be sem tudjuk fejezni a rendszerváltást, és a végén mi magunk sem tudunk kitörni az Orbán-rendszer logikájából” – folytatta az EP képviselő. Abban a politikában, amiben ő hisz, „munka van, őszinteség van, az önjelölt megváltók castingja helyett dolgozni kell”.

Donáth Anna elkerülhetetlennek tartja a rendszer bukását, „ennek a rendszernek is vége lesz, ahogy a Horthy-korszaknak, a Rákosi-korszaknak, és a Kádár-korszaknak is, méghozzá azért, mert „hazugságokra épül, hazugság az unortodox gazdasági csoda, a rezsicsökkentés, a nemzeti tőkésosztály építése, az árstop, a demográfiai fordulat, az ország megvédése, a nyugat hanyatlása.

Ezt követően megjelölte a legfontosabb feladatot: el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy milyen jövőt akarnak Magyarországnak holnap és holnapután. Válaszokat kell adni a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívásokra. „Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk. Ha kormányra kerültünk, akkor már az ezekre adott válaszokat kell megvalósítanunk."

Donáth Anna a Magyarország előtt álló 3 legfontosabb kihívásnak az emberközpontú gazdasági modell kialakítását, az esélyteremtő oktatás felépítését és a klímaváltozás elleni harcot jelölte meg.

 

Forrás: Index