Tiltakoznak a mozgáskorlátozottak a rehabilitációs intézetek összevonása ellen

HírKlikk 2020. december 23. 04:00 2020. dec. 23. 04:00

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) úgy értesült, hogy ismét előkerült az az 1996-ban és 2007-ben már elvetett ötlet, miszerint összevonnák az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI) és a Sportkórház-Országos Sportegészségügyi Intézetet. A MEOSZ kiáll az intézet önállósága mellett és az ott folyó orvosszakmai munka megerősítését szorgalmazza.

A MEOSZ közleményében azt írja, hogy tiltakoznak OORI önállóságának megszüntetése és más intézményekkel való tervezett összeolvasztása ellen. Kovács Ágnes elnök levélben fordult Kásler Miklóshoz. Követeli az intézetben folyó orvosszakmai munka megerősítését és fejlesztését, az intézet önállóságának biztosítása mellett – vette észre a hvg.hu.

„Felszólítjuk az egészségügyi szakpolitikáért felelős minisztert, hogy tegyen eleget a magyar kormány hazai jogszabályokban és nemzetközi egyezmények ratifikálásával vállalt kötelezettségének, miszerint megerősíti és garantálja a fogyatékos emberek rehabilitációs ellátását" – írta Kovács Ágnes.

A szakterületnek nem „átgondolatlan ad-hoc intézkedésekre", hanem nagyon szigorú, következetes szakpolitikai tervezés nyomán megszületett építkező stratégiai döntésekre van szüksége. A tervezésre a MEOSZ azonnali bevonását kérik.

Forrás: hvg.hu