A multik helyett az embereket segítse a kormány!

HírKlikk 2020. december 2. 11:39 2020. dec. 2. 11:39

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt bajba jutott emberek közvetlen megsegítését sürgette szerdán az MSZP elnökhelyettese, aki felhívta a figyelmet arra: a bankszámlával rendelkező dolgozók felének, mintegy 360 ezer embernek csökkent legalább 30 százalékkal a fizetése.

Komjáthi Imre az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a járvány kitörése óta hatalmas a bizonytalanság a munka világában, emberek százezrei kerültek az utcára tavasszal, a kormány elhibázott, későn bevezetett intézkedései miatt

Közölte, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, jelenleg 300 ezer munkanélküli van, közülük 150 ezren semmilyen támogatást nem kapnak.

Kitért arra is, hogy a bankszámlákkal kapcsolatos adat a Magyar Nemzeti Bank havi munkabér-kimutatásán alapszik.

Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP tavasz óta sürgeti, hogy emeljék kilenc hónapra és nettó százezer forintra az álláskeresési járulékot, az elbocsátás előtt állóknak pedig adjanak 80 százalékos bértámogatást, minimum nettó 180 ezer forintot a további foglalkoztatásuk érdekében.

A kormány ehelyett öntötte a pénzt a multinacionális cégeknek, amelyek az állami támogatás és a stratégiai megállapodás ellenére, mégis elbocsátottak embereket – hangoztatta.

Szerinte tiszta és világos értékválasztás az, hogy a kormány inkább a propagandára, a multinacionális cégekre költ, ahelyett, hogy közvetlenül a bajba jutott embereknek adott volna segítséget.

Szorgalmazta azt is, hogy emeljék 100 százalékra azok táppénzét, akik megfertőződtek koronavírussal.

Az elnökhelyettes felszólította a kormányt, hogy az EU által biztosított forrásokat valóban a munkavállalók megmentésére fordítsa.

Forrás: MTI/Hírklikk