A mutogatókra is lecsaphat ma a TEK

HírKlikk 2019. november 7. 08:21 2019. nov. 7. 08:21

„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa.” Ezzel, tehát a méltóság védelmével indokolta a Népszava kérdésére a Terrorelhárítási Központ (TEK), miért akadályozta meg a múlt héten egy civil ruhás rendőr, hogy egy férfi középső ujja felmutatásával fejezze ki véleményét, amikor közeledett felé a Budapestre látogató orosz elnök Vlagyimir Putyin konvoja.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nemzetközi egyezmények mondják ki, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed méltóságuk megőrzésére is. Nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell védeni. 

Hegyi Szabolcs a Népszavának nyilatkozva úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja, mit gondol Putyinról vagy éppen Erdogan török elnökről, megtapsolhatja őket vagy beinthet nekik. 

– Egy-egy kézmozdulat önmagában nem biztonsági kockázat, de például egy kifeszített zászló már az lehet, hiszen kitakarja a védett útvonal egy részét – tette hozzá. Ilyenkor a helyszínen tartózkodó rendőr megkérheti a zászlót tartókat, hogy lépjenek hátra, de ezt csak azután teheti, hogy igazolta magát és elmondta, milyen minőségben és milyen intézkedést hajt végre.

Más a helyzet, ha valaki hirtelen előrelép az út menti tömegből, netán előhúz valamit – ilyenkor nincs idő az igazolásra, azonnal intézkedni kell. 

A jogász szerint jobb, ha nem egyedi akciókkal akarja valaki kifejezni a véleményét, hanem másokkal együtt tüntetést, megmozdulást szervez, mert ilyenkor a jog is a véleményt nyilvánító csoportot védi. 

Forrás: Népszava