A Nagy Testvér figyel minket – Pekingből és Moszkvából

HírKlikk 2022. január 28. 15:35 2022. jan. 28. 15:35

Egy EP-különbizottság tizennyolc hónapon keresztül gyűjtött adatokat arról, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletek igyekeznek az EU demokratikus folyamatait más mederbe terelni, illetve széthúzást gerjeszteni a tagállamok között. Az anyagnak van magyar vonatkozása is.

111 pontban összegezte másfél éves vizsgálatának főbb megállapításait egy európai parlamenti vizsgálóbizottság. A testület azt tekintette át, hogy a külföldi hatalmak milyen eszközökkel próbálnak beavatkozni az EU demokratikus folyamataiba. A bizottság több mint ötven ülést tartott, amelyen mintegy 130 szakértőt, politikust, újságírót, kutatót hallgattak meg. A jelentésért a lett Sandra Kalniete a felelős – írja a Szabad Európa.

A jelentésben egyértelmű bizonyítékokat sorakoztatnak arra vonatkozóan, hogy Oroszország és Kína számtalan eszközzel igyekszik manipulálni az európai közvéleményt, sokszor sikeresen. Utóbbi kapcsán a bizottság rámutat, hogy az emberek rendkívül tájékozatlanok, emiatt védtelenek a befolyásolási kísérletekkel szemben. 

Ezt súlyosbítják a joghézagok és az uniós országok közötti elégtelen koordináció. Ezért a bizottság tagjai sürgetik az EU-t, hogy növelje a közvélemény figyelmét az érzékeny feladatokat ellátó személyek képzése és általános tájékoztató kampányok révén. Ezenkívül az EU-nak meg kell erősítenie a képességeit és szankciórendszert kell kiépítenie a dezinformáció ellen. 

A jelentés egyik pontjában a bizottság felszólítja az összes tagállamot, hogy a korai évektől kezdve, a felnőttoktatásig építsék be tanterveikbe a médiaműveltséget és a digitális jártasságot, valamint a kritikus gondolkodást és a nyilvános részvételt, beleértve a tanárok és kutatók képzését.

Megvásárolt politikusok

Az anyagban leszögezik, „Szilárd bizonyítékok támasztják alá, hogy külföldi szereplők burkolt finanszírozási műveletek révén, aktívan beavatkoznak az EU és tagállamai demokratikus működésébe, különösen a választási és népszavazási időszakokban. Például Oroszország, Kína és más autoriter rezsimek több mint háromszázmillió dollárt juttattak 33 országba, hogy beavatkozzanak a demokratikus folyamatokba, és ez a tendencia egyértelműen gyorsul, mivel ezen esetek felében Oroszország európai akcióiról van szó.”

A magyar szál

Több olyan pont is van az anyagban, amely Magyarországgal is összefügg. A bizottság elítélte, hogy állami szervek tömegesen és jogellenesen használták a Pegasus-megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen.

Elítélték a magyar kormány döntését, hogy megnyitja a Fudan Egyetem campusát, ugyanakkor bezárja a Közép-európai Egyetemet Budapesten.

A jelentést márciusban még meg fogja vitatni az Európai Parlament, és szavazni is fognak róla.

Forrás: Szabad Európa