A NATO számára a populista kormányok jelentik a legnagyobb veszélyt

HírKlikk 2019. július 2. 23:40 2019. júl. 2. 23:40

A NATO számára a demokratikus értékeket erodáló populista, tekintélyelvű kormányok felemelkedése a szövetségen belül nagyobb veszélyt jelent, mint egy agresszív Oroszország, vagy egy expanzionista Kína - állapította meg egy biztonsági és diplomáciai szakértőkből álló panel - erről adott hírt az Amerikai Haditengerészeti Intézet USNI News című portálja.

CharleCharles Kupchan a Külügyi Tanácstól leszögezte: „Nem csak az EU-nak, hanem a NATO-nak is részt kellene venni a független igazságszolgáltatás, a szabad és nyitott politikai vita és a szabad sajtó elősegítésében, az alapvető szabadságjogok és a kormányzás módozatainak támogatásában”. Hozzátette: a NATO többi tagjainak szóvá kellene tenni, amikor visszacsúszást látnak olyan államokban, mint Törökország, Lengyelország és Magyarország: ha odahaza védik ezeket az értékeket, akkor szövetségként külföldön is meg kellene ezt tenni.  

„Ha ezt a kérdést nem megfelelően kezeljük, akkor aligha lehet egybetartani egy koalíciót a legkülönfélébb kérdésekben. Korunk legfontosabb biztonsági kérdése a tekintélyelvűség felemelkedése, amely a követendő modellként felkínálkozó Oroszország és Kína akcióiban tükröződik”. Hans Binnendijk, aki a tanácskozáson az Atlanti Tanácsot képviselte, rámutatott: a NATO-nak új stratégiai dokumentumban kellene újra rögzíteni alapvető értékeit - ez módot adna arra, hogy a jövőre nézve újra kiépüljön a bizalom a tagállamok között, amikor az Egyesült Államok elnöke gyakran megkérdőjelezi a NATO értékét Amerika számára. Mások azt vetették fel, hogy ki kell tartani a követelés mellett, hogy minden tagállam költsön legalább 2 százalékot katonai célokra, és ennek legalább 20 százalékát a katonai erők és felszerelések korszerűsítésére.

Kupchan és Binnendijk azonban rámutatott: a kitűzött mennyiségi cél nem foglalkozik kellően azzal, hogy hogyan lehet a költés hatékonyságát vizsgálni, és a hangsúlyozta: a hangsúlyt a hatékonyságra kellene helyezni.  Binnendijk emlékeztetett rá, hogy a NATO általános tervezési modellje azt mondja ki, hogy a szövetségnek képesnek kell lenni egyszerre két nagyobb és hat kisebb problémát kezelni. Javasolta: a jövő egyik mércéje lehet, hogy az európai tagállamok vállalják egy nagyobb és három kisebb válság kezelésének terheit, és a többit az Egyesült Államok vállalja.

A vitán a NATO-tagállamok együttműködésének számos területéről is szó esett.s Kupchan a Külügyi Tanácstól leszögezte: „Nem csak az EU-nak, hanem a NATO-nak is részt kellene venni a független igazságszolgáltatás, a szabad és nyitott politikai vita és a szabad sajtó elősegítésében, az alapvető szabadságjogok és a kormányzás módozatainak támogatásában”. Hozzátette: a NATO többi tagjainak szóvá kellene tenni, amikor visszacsúszást látnak olyan államokban, mint Törökország, Lengyelország és Magyarország: ha odahaza védik ezeket az értékeket, akkor szövetségként külföldön is meg kellene ezt tenni.  

„Ha ezt a kérdést nem megfelelően kezeljük, akkor aligha lehet egybetartani egy koalíciót a legkülönfélébb kérdésekben. Korunk legfontosabb biztonsági kérdése a tekintélyelvűség felemelkedése, amely a követendő modellként felkínálkozó Oroszország és Kína akcióiban tükröződik”. Hans Binnendijk, aki a tanácskozáson az Atlanti Tanácsot képviselte, rámutatott: a NATO-nak új stratégiai dokumentumban kellene újra rögzíteni alapvető értékeit - ez módot adna arra, hogy a jövőre nézve újra kiépüljön a bizalom a tagállamok között, amikor az Egyesült Államok elnöke gyakran megkérdőjelezi a NATO értékét Amerika számára.

Mások azt vetették fel, hogy ki kell tartani a követelés mellett, hogy minden tagállam költsön legalább 2 százalékot katonai célokra, és ennek legalább 20 százalékát a katonai erők és felszerelések korszerűsítésére. Kupchan és Binnendijk azonban rámutatott: a kitűzött mennyiségi cél nem foglalkozik kellően azzal, hogy hogyan lehet a költés hatékonyságát vizsgálni, és a hangsúlyozta: a hangsúlyt a hatékonyságra kellene helyezni.  Binnendijk emlékeztetett rá, hogy a NATO általános tervezési modellje azt mondja ki, hogy a szövetségnek képesnek kell lenni egyszerre két nagyobb és hat kisebb problémát kezelni. Javasolta: a jövő egyik mércéje lehet, hogy az európai tagállamok vállalják egy nagyobb és három kisebb válság kezelésének terheit, és a többit az Egyesült Államok vállalja. A vitán a NATO-tagállamok együttműködésének számos területéről is szó esett.

Forrás: Hírklikk