A Nature Research a Természettudományi Múzeum kálváriájáról

HírKlikk 2020. február 25. 20:00 2020. feb. 25. 20:00

„Nagy a felháborodás a magyar Természettudományi Múzeum áttelepítésére vonatkozó tervek miatt” – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Nature című tekintélyes tudományos folyóirat egyik szakkiadványa. A Nature Research cikkének szerzője szerint, a tervezett költöztetés az Orbán-kormány azon törekvésébe illeszkedik, hogy decentralizálja Budapest kulturális kincseinek egy részét.

Magyarországon csata zajlik a magyar tudósok és a kormány között, mert a kormány azt tervezi, hogy egy Debrecen nevű kisebb városba költözteti a 200 éves Természettudományi Múzeumot, amelynek értékes, mintegy egymillió darabból álló gyűjteménye nagy jelentőségű a fejlődésbiológiai és paleontológiai kutatások számára. A múzeumot egy történelmi épületből akarják kiköltöztetni, de a tudósok szerint, ez károkat okoz majd a gyűjtemény tárgyaiban, évekre megszakít kutatási projekteket, és logisztikai szempontból megnehezíti a további projekteket, mert a gyűjtemény nagyon messze lesz. A szerző egy brit egyetemen dolgozó magyar entomológust idézett, aki szerint „a költöztetés tönkretenné a világ kutatási célokat szolgáló egyik legfontosabb gyűjteményét”. 

A cikk leírja a költöztetési terv elleni tiltakozásokat, idéz magyar forrásokat is, és megállapítja: a jelek szerint a megmozdulásokkal talán sikerült némi engedményt kicsikarni: Fürjes Balázs február 12-én azt írta a Twitteren, hogy a múzeum maradhat addig, amíg nem készül el az új otthona. Előzőleg a kormány úgy rendelkezett, hogy a múzeum gyűjteményét idén raktárakba kell költöztetni. 

A múzeum munkatársai dühös, depressziós és bizonytalan hangulatban vannak – idézte a cikk a múzeum egyik munkatársát, aki neve mellőzését kérte, mert megtiltották a munkatársaknak, hogy nyilatkozzanak. A Természettudományi Múzeum költöztetésére vonatkozó tervek és ez ezekkel kapcsolatos eljárás az egyik nyilatkozó szerint arra emlékeztetnek, ahogyan a kormány átvette az MTA kutató hálózatát. 

Végül a szerző megjegyezte: a Nature kérdéseire sem az illetékes minisztérium, sem a múzeum igazgatója nem válaszolt. 

 
Forrás: Hírklikk