A nehéz helyzetben lévő nőkön a 2022-es kormányváltás segíthet

HírKlikk 2021. március 5. 07:51 2021. márc. 5. 07:51

A nőnap tétje az, hogy megértjük-e végre, a nő nem olcsó, kizsákmányolható munkaerő, és nem pofozózsák, hanem teljes értékű ember, akinek joga van a méltósághoz és a tisztességes bérezéshez – mondta a Hírklikknek Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke. A szocialista politikus azt is hozzátette: legalább most, a járvány idején vegyük végre észre, mennyire fontos feladatokat végeznek ezek a nők!

– Mi a tétje a 2021-es nőnapnak?

– Bár a nők egyenjogúságáért vívott küzdelem Magyarországon is 120 éves, a nők még mindig hátrányban vannak a férfiakhoz képest. Persze mindenki máshogy éli meg a nőiségét, a női létet, nem ugyanazok a gondjai egy vidéki roma nőnek és egy nagyvárosi üzletasszonynak. De vannak közös gondjaink, jellegzetes női problémáink A Covid-járvány egészen brutálisan mutatta meg szerte Európában, hogy mennyire makacs, mennyire tartós dolog a nők elleni erőszak. Jellemző, hogy drámaian megugrottak a segélykérő hívások a tavalyi karanténok alatt. Azt is látjuk, hogy a frontvonalban rengeteg nő harcol, olyan állásokban – nővérként, pénztárosként, tanárként – amelyeket sem békeidőben, sem a járvány alatt nem ismer el igazán a társadalom. Mondjuk ki: a frontvonal állásai alacsonyan fizetett, lenézett, mégis rendkívül fontos állások. A 2021-es nőnap tétje az, hogy megértjük-e végre, a nő nem olcsó, kizsákmányolható munkaerő, és nem pofozózsák, hanem teljes értékű ember, akinek joga van a méltósághoz és a tisztességes bérezéshez. Az a tét, hogy kimondjuk, számítsanak már végre a nők is. Szerintem itt az idő ezt végre hangosan és egyértelműen kimondani.

– Mit lehet elérni a kimondással? Mi változik tőle?

– Készülünk a kormányzásra. Ha beszélünk a problémákról, akkor tudatosul mindenkiben a feladat: nők százezrei dolgoznak nővérként, kereskedelmi dolgozóként, tanárként, és eddig nem ismertük el tisztességesen az erőfeszítéseiket. Nem számítottak. Legalább most, a járvány idején, vegyük végre észre, mennyire fontos feladatokat végeznek ezek a nők! „Csak” az egészségünkről és a gyermekeink jövőjéről van szó. Az otthoni fizetetlen, társadalmilag-anyagilag el nem ismert munkákról még nem is beszéltem, pedig azok is olyan feladatok, amelyeket többnyire nők végeznek, magától értetődőnek vesszük azokat is, és sem emberileg, sem anyagilag nem ismerjük el a nők munkáját. Szerintem erről beszélni a NER tizedik évében önmagában politikai tett. Kitesszük az asztalra a dolgokat, az elemzésünket és az ajánlatunkat. Március 6-án, szombaton, az MSZP nőtagozata és a Szociális Demokráciáért Intézet ezért szervez nőnapi konferenciát ezekről a kérdésekről. Amiről ma beszélünk, az 2022-től kormánypolitika lesz. Úgy tisztességes, ha előre elmondjuk, mire készülünk.

– De azért tehetnek ma is valamit a nehéz helyzetben lévő nőkért?

– Folyamatosan nyomást gyakorlunk a Fideszre, hogy tegye a dolgát. Követeljük, hogy vonja vissza a gyalázatos egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely a járvány közepén szakdolgozók, nővérek tömegeit hozta lehetetlen helyzetbe. Elvárjuk, hogy a pedagógusok kapják meg az ígért 100 százalékos táppénzt, s elvárjuk, hogy kerüljenek előrébb az oltási rendben, mert veszélyben vannak. Harcolunk az erőszak ellen is, amennyire ellenzékből csak lehet. Az Európai Bizottság nemrég indított egy izgalmas konzultációt a nők elleni erőszakkal kapcsolatos tapasztalatokról. Ennek nagyon megörültem, mert Európában tavaly remek megoldásokat vezettek be a nők védelmére. Számos országban például a bántalmazott áldozatok segítséget kérhetnek a patikákban.

Megkértem írásban a kormányt, árulja el, miként kíván részt venni ebben a konzultációban, mit akar tanulni mások jó gyakorlataiból. Elképesztően semmitmondó választ kaptam az erre kijelölt államtitkártól, aki még szabadkozott is, hogy ne tekintsem propagandának a propagandát. A Fidesz szándékairól, a várható intézkedésekről természetesen semmit nem tudtam meg. Ezt a hozzáállást az áldozatok nevében is kikérem magamnak. De folytatom a nyomásgyakorlást, nem állok le, ellenzéki képviselőként ez ugyanis a dolgom. Közben őszintén el kell mondani az igazságot: a nehéz helyzetben lévő nőkön a leghatékonyabban a 2022-es kormányváltás segíthet.

Forrás: Hírklikk