A német példa hat Magyarországra is

Sebes György 2021. október 4. 12:40 2021. okt. 4. 12:40

A németországi változásoknak – bárki is vezesse majd az új kormányt – minden bizonnyal lesz hatásuk a magyarországi választásokra – véli Szent-Iványi István. Az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértője szerint az még kérdéses, hogy ez mennyire befolyásolhatja majd a jövő tavasszal esedékes voksolás eredményét. Az viszont biztos, hogy az európai trendek nem Orbán Viktornak és csapatának kedveznek.

A szociáldemokraták megnyerték ugyan a nyolc nappal ezelőtti németországi választást, de arra még nem lehet mérget venni, hogy kancellár-jelöltjük, Olaf Scholz áll majd az új berlini kormány élén. Előfordulhat ugyanis, hogy nem tud működőképes koalíciót létrehozni és ebben az esetben előléphetnek a történelmi vereséget szenvedő, minden idők legrosszabb eredményével második helyezett keresztény uniópártok is. Jelenleg a harmadik és a negyedik helyen végzett kisebb pártokon múlik minden. A Zöldek és a liberális szabad demokraták határozhatják meg a politika irányvonalát, nélkülük ugyanis aligha lehet kormányt alakítani Németországban.

Ez egyáltalán nem jó hír a jelenlegi magyar kormánynak. E két párt ugyanis nem tartja lehetségesnek a kompromisszumokat az Európai Unióból gyakran kikacsintgató jelenlegi budapesti vezetéssel. Szent-Iványi István példaképpen említette a befolyásos Handelsblatt című újságot, amely egyik cikkében már azt is felvetette, hogy esetleg ki kellene zárni a közösségből a renitens Lengyelországot és Magyarországot is. Kizárni ugyan senkit sem lehet, de a hangulatot jól jellemzi ez a vélemény – mondta a volt külügyi államtitkár és európai parlamenti képviselő. Márpedig az új berlini kormányban a külügyi tárcát valószínűleg e két, nagyon is kritikus párt képviselője kapja majd meg. A Zöldek régóta élharcosai annak, hogy az uniós külpolitika középpontjába kell emelni az értékeket és a jogállamiságot, ahogy annak is, hogy az unió érvényesítse a jogállamisági mechanizmusokat. De a magyar kormány számára nem lenne jobb a helyzet akkor sem, ha a szabad demokraták kezébe kerülne a külügyek irányítása.

Szent-Iványi István felidézte, hogy az európai parlamentben öt éven át együtt tevékenykedett a tárca egyik várományosával, az FDP politikusával, Alexander Graf Lambsdorffal (aki unokaöccse a híres Otto Graf von Lambsdorffnak). Ma is tartják a kapcsolatot és ezért pontosan tudja róla, hogy nagyon jól ismeri Magyarországot és rendkívül kritikusan szemléli a jelenlegi helyzetet. Pártja programjában is szerepel, hogy szigorúan számon kell kérni a jogállamisági mechanizmus követelményeit. A szakértő hozzátette, hogy hasonló vélemények az SPD-n belül sem ritkák. Emlékeztetett, hogy markáns véleménye van a magyar ügyekről Michael Roth, eddigi külügyi államtitkárnak és Katarina Barley-nak, az Európai Parlament  egyik szociáldemokrata alelnökének is. Mindketten sokat foglalkoztak Magyarországgal és nem elnézőek a Brüsszel-ellenes politika láttán. .

Ha közvetlenül nem is, de hatnak a hazai folyamatokra a jelentős európai változások – folytatta a szakértő. Az mindenképpen, hogy sokfelé visszaszorulnak azok az erők, amelyek közel állnak Orbán Viktorhoz és a Fideszhez. Hosszan lehetne sorolni a példákat erre. Az sem véletlen, hogy a magyar miniszterelnök a közelmúltban egy interjúban azon kesergett, rossz dolgok történnek. Ő elsősorban Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bukását említette, de nemcsak ez jelzi a populisták világméretű visszaszorulását. Szent-Iványi István utalt a lengyel kormány meggyengülésére és a volt szlovák kormányfő, Robert Fico kudarcára is. Emlékeztetett rá, hogy a hétvégi csehországi választásokon ugyan Orbán barátjának, Andrej Babis kormányfőnek áll egyelőre a zászló, de a néhány napja nyilvánosságra került Pandora-iratok még szerezhetnek neki kellemetlen perceket. Ezekben ugyanis bizonyítékok vannak arról, hogy a cseh kormányfőnek van egy eltagadott franciaországi kastélya. Hozzátette, a botrány érinthet magyar politikai és gazdasági szereplőket is, hatása tehát pillanatnyilag felmérhetetlen.

Mindez persze aligha készteti visszavonulásra Orbán Viktort. Őt mindig is a harc élteti. Úgy gondolja, akkor erős, ha legalábbis azt a látszatot keltheti a híveiben, hogy ott áll a vártán és keményen küzd – fogalmazott Szent-Iványi István. Nem jellemző rá, hogy meghátrál, bár ha nagyon erős falakba ütközik, akkor időnként leteszi a fegyvert. Ez történt például tavaly év végén, amikor vétóval fenyegetőzött az uniós csúcson, vagy korábban a halálbüntetés visszaállítása, aztán a tervezett internetadó bevezetése kapcsán. Most is az látszik, hogy zavarban van, de egyúttal keresi a lehetőségeket. A szakértő szerint érdemes odafigyelni arra, hogy ismét feltűnően barátkozik egykori kancelláriaminiszterével, Lázár Jánossal, akit többször is látványosan felkeresett. Vagyis maga mellé akar állítani mindenkit, akiről úgy gondolja, segíthet neki a hatalom megtartásában.

A volt külügyi államtitkár végül kitért arra is, hogy a szociáldemokraták németországi választáson aratott győzelme bátorítást adhat a magyar baloldalnak is. A szociáldemokrata és a zöld hátterű pártoknak ez lehet felhajtó erő és támaszkodhatnak is rá. Túlbecsülni azonban nem szabad ezt a hatást. A jövő évi választás eredménye ugyanis a hazai belpolitika függvénye lesz. Vagyis itt kell megküzdeni a sikerért – mondta Szent-Iványi István.