A németek ragaszkodnak azokhoz a szabályokhoz, amiket Orbán kifogásol

HírKlikk 2020. július 15. 13:21 2020. júl. 15. 13:21

Németország EU-ügyekért felelős államtitkára bejelentette, hogy kormánya ragaszkodik a jogállamisági eljárásokhoz és feltételekhez – mindezt szinte egyidőben azzal, hogy a magyar kormánypárti többség a parlamentben megszavazta az uniós mentőcsomag több feltételének az elutasítást.

A magyar kormány gyakorlatilag a vétó lehetőségével próbálja zsarolni az Európai Uniót, lényegében azt követelve, hogy a támogatásokat és az uniós hiteleket ne kössék a jogállami normák betartásához. Az uniós soros elnökséget ellátó Németország illetékes államtitkára, Michael Roth viszont szintén kedden azt mondta, hogy a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.

Az államtitkár üdvözölte, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. (E jelentés lehetne az alapja a pénzelvonásoknak.) A következő uniós költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerül a szabályok közé.

Azt is hangsúlyozta, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat.

A 444.hu kérdésére, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően.

A portál beszámolója szerint, Michael Roth a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén mondott beszédet. Ez a német szociáldemokrata párt alapítványa, és a jelenlegi német kormányban a külügyi tárca hozzájuk tartozik.

Forrás: 444.hu