A nemzetközi neonáci találkozó a csókakői fideszes polgármester szerint rendben zajlott

HírKlikk 2023. május 8. 14:08 2023. máj. 8. 14:08

Miután a budapesti helyszín tulajdonosa visszalépett, új helyet kellett keresni az európai szélsőjobboldali szervezetek rendezvényének, amelyet a Fejér megyei Csókakőn találtak meg. A „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű esemény a szervezők szerint a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel a koronavírus óta.

Csókakő fideszes polgármestere, Fűrész György a Facebookon reagált arra, hogy neonáci esemény zajlott az általa vezetett községben. „Sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel” – írta közleményében, amit a Mérce vett észre.

Annak ellenére, hogy „tudatosan nem fogadta be” az általa vezetett község a neonáci rendezvényt, később arról is hosszasan írt a polgármester, hogy a rendezvény rendezetten zajlott le:

„A rendőrök jelentős erővel vonultak fel, több hatósági ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak. A szervezők elmondták, hogy vélt neonáci tevékenységet nem követtek el, nem volt a területen antiszemita megnyilvánulás sem, körözött személyeket nem találtak az igazoltatások során, és önkényuralmi jelképet sem találtak. […] A rendőrség szakszerű intézkedésének és nyomásának, valamint a kérésemnek eleget téve, a sporttevékenység befejezését követően a rendezvényt a szervezők este 21 órakor befejezték a helyszínt rendben átadva, szavukat tartva elhagyták Csókakőt. Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt.”

Fűrész György 2010 óta Csókakő polgármestere. 2012-ben a községben Horthy Miklós szobrot is avattak, az önkormányzat jóváhagyásával.