A Néppárt afelé tart, hogy ne határolja el magát érdemben a Fidesztől

HírKlikk 2021. február 22. 18:15 2021. feb. 22. 18:15

A Politico által látott legújabb változat ellentmond annak az értesülésnek, hogy a jövőben az eddiginél könnyebb lesz kizárni az Európai Néppárt frakciójából a renitens tagpártok EP-képviselőit, sőt, éppen az ellenkezőjére kell felkészülni. Az elképzelés látszatra ugyan elősegíti a szankciók kimondását, ám valójában megemeli a jóváhagyáshoz szükséges küszöböt. A nagy német pártok akarata még jobban érvényesül. Nagy vita várható.

A Politico értesülése szerint az összes tag abszolút többségét irányozza elő a szankciók meghozatalához, s ezt várhatóan nehezebb lesz elérni, mint a jelenlegi szabályozás által megkövetelt  kétharmados arányt a leadott voksokon belül. 

A jelentés, amely szappanoperának minősíti a Fidesz és az EPP viszonyát, hozzáteszi, hogy ily módon még inkább meghatározó lesz, amit a nagy nemzeti pártok, elsősorban a németek akarnak. Ám emiatt nagy vita várható a tervezet eheti vitáján. A végszavazás a jövő hónapban esedékes. 

A részletekről szólva, a beszámoló kiemeli, hogy nem lehet majd felfüggeszteni egy egész delegációt. Ezzel kapcsolatban a cikk írója felteszi – a gunyoros – kérdést: minek is keménykedni a régi cimborákkal csupán azért, mert mostanában egy kicsit furcsán viselkednek és megsértették saját néppárti vezetésüket? „Elég az, ha jegelik a jogaikat”, azaz nem vehetnek részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhatnak a belső fórumokon, nem szólalhatnak fel a kereszténydemokraták nevében a plenáris üléseken és tisztségeket sem vállalhatnak annak megbízásából. Egyetlen esetben viszont nagyon is kellenek: amikor a frakciók tagjainak a számát összesítik, mert a létszámtól függ, hogy mennyi támogatás jár és mennyit lehet beszélni a közgyűlésben. Azaz a Néppárt megint afelé tart, hogy ne határolja el magát érdemben a Fidesztől – állapítja meg a lap.

Forrás: Hírklikk