„A Néppárt még mindig nem hajlandó kizárni a kis diktátor Orbánt”

HírKlikk 2020. november 26. 17:35 2020. nov. 26. 17:35

Magyarországról már régen rossz a vélemény az EU-ban, különösen most, a költségvetés ellen emelt vétó miatt. Ráadásul a Fidesz még sértődést is okozott a konzervatív pártcsaládban – hangzott el az ARD német közszolgálati televízió fő híradóműsorában azzal kapcsolatban, hogy a magyar fél náci módszerek alkalmazásával vádolta meg Berlint.

Megnőtt az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjére, Manfred Weberre nehezedő nyomás is, hogy vajon miért tagja a Fidesz még mindig a pártcsaládnak – bár ezt a kérdést a többi frakció már régen felvetette – mondta az ARD kommentátora. Beszámolt arról, hogy szerda este óta hevesen fellángolt a vita a néppárti frakcióban egy Gestapo-hasonlat miatt. Az Euronews portálnak Deutsch Tamás, a Fidesz képviselője az Európai Parlamentben azt mondta: Weber a Gestapóra emlékezteti őt, amikor a beszédeiben azt mondja, hogy akinek nincs rejtegetni valója, annak nincs is mitől félnie a jogállamisági mechanizmustól.

Ettől megsértődött a pártcsalád. Othmar Karas osztrák képviselő felháborodottan fejtette ki: „Akit a jogállamiság melletti kiállás a Gestapóra emlékeztet, annak azonnal és nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Manfred Webertől, vagy ki kell lépnie a frakcióból. Az ilyen szellemi magatartásnak nincs helye sem a pártban, sem a frakcióban. Efelett nem szabad napirendre térni, hanem le kell vonni az egyértelmű konzekvenciákat”.

Karas ezzel az első a frakcióban, aki nyíltan szót emelt a magyar képviselő elleni szankciókért. Nem világos azonban, hogy miként kellene festeniük ezeknek a szankcióknak. Brüsszelből ma feszülten tekintenek Budapestre, ahol Orbán Viktor lengyel kollégájával tanácskozik. Mindketten meg akarják akadályozni a jogállamisági mechanizmus bevezetését, mert ez sokmilliós támogatásoktól foszthatja meg őket. Ezért megvétózzák az egész pénzügyi csomagot. Ma arról tanácskoznak, hogy hogyan tovább.

A kommentár idézte Martin Schirdewant, az Európai Baloldal képviselőjét, aki szerint „az autokraták túszul ejtik az EU-t”. Orbán azért lett ilyen erős, mert tíz éve számíthat az Európai Néppártra. „Az EPP még mindig nem hajlandó kizárni a „kis diktátor Orbánt” – mondta Schirdewan, és hozzátette, hogy a minősítést mástól kölcsönözte. Nem csak nem hiteles, hanem hosszú távon árt a demokráciának, ha jogállamiságot követelnek, de közben „etetik” annak ellenségeit. Végül a kommentár emlékeztetett rá, hogy Weber már a hét elején utalt arra, hogy hosszabb ideje az asztalon van egy indítvány, hogy a Fideszt zárják ki, de egyelőre nem lehet róla szavazni, mert ahhoz a képviselők személyes jelenlététre van szükség.