A Néppártba tartana a Jobbik

HírKlikk 2021. április 13. 17:25 2021. ápr. 13. 17:25

Az Európai Néppártba tart-e a Jobbik? – ezt a kérdést feszegeti a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung „Az egykor jobboldali radikális Jobbik figyelemre méltó átváltozása” című cikkében. A Fidesz kilépve a pártcsaládból a kereszténydemokratától jobbra próbál szövetséget létrehozni, a Jobbik pedig reménykedik a felvételében. Ám a lapnak nyilatkozó EPP-szóvivő hűti a kedélyeket.

Koloman Brenner, a Jobbik egyik teoretikusa szerint be akarnak kerülni az EPP-be. Ő egyébként a párt alapelveit rögzítő új nyilatkozatnak a szerzője, ami a Jobbikot Adenauer, De Gasperi és Schuman hagyományait követő pártként, magát Európa- és Atlanti-barátnak mutató, „Magyarország egyetlen néppártjaként” ábrázolja. 

Ez a cikk szerint csodálatra méltó átváltozás, hiszen a párt korábban messze Magyarország határain túl is feltűnést keltett radikális megnyilvánulásaival. Az írás felidézi a legnagyobb figyelmet keltő ilyen megszólalásokat és eseményeket, a roma falvakban masírozó Magyar Gárdától Gyöngyösi Márton 2012-es követeléséig, hogy listázzák a Magyarországon élő zsidókat, további antiszemita, irredenta és cigányellenes kijelentésekig. 

A Jobbik külföldön is PR-munkába kezdett, például a német nyelvű brosúrában („Úton a néppárt felé”) az idézett történéseket azzal intézi el: „ezek a fiatal idealisták néha egészen radikális formában juttatták kifejezésre elégedetlenségüket”. A PR-tevékenység Brenner szerint azért szükséges, mert „a pártról kialakult külföldi kép nem felel meg a magyarországinak”. A politikus szerint a magyarok már felfogták, hogy a Jobbik mérsékeltebb a Fidesznél. 

„Úgy tűnik, nagyon komolyan veszik ezt, amióta Mi Hazánk néven kivált egy keményen szélsőjobboldali szárny, a Jobbiktól nem lehetett több radikális megnyilvánulást hallani” – fejtette ki a lapnak Hunyadi Bulcsú, a Political Capital munkatársa. A párt mérséklődése már a volt alapító elnök Vona Gábor idején megkezdődött. 

A Jobbikot azonban nem csupán a nemzetközi elismerés iránti vágy hajtja a közép felé, hanem főleg a magyar belpolitika. A választások Fidesz általi legújabb szabályozása miatt az ellenzék egészen nagy összefogásra szánta el magát – írta a szerző, felsorolva az abban résztvevő pártokat. A cél, hogy jövőre véget vessenek Orbán uralkodásának. „Nem egyszerű” – mondta Brenner a Gyurcsány Ferenccel (a lap szerint az „egyik leginkább megosztó politikussal) való együttműködésről. Gyurcsány számára miniszterelnöksége idején, és egészen 2009-ig a Jobbik maga volt az ellenségkép. Gyurcsány ellen 2006-ban részben erőszakos megmozdulások voltak, amikor nyilvánosságra került egy rész egy bizalmas párttanácskozáson elmondott beszédéből, hogy a párt tudatosan hazudott a választóknak az ország gazdasági helyzetéről. Brenner szerint a pártja nem „természetes” szövetséget kötött. A helyzetet a fordulat idején működő ellenzéki kerekasztalhoz hasonlítja, és azzal vádolja Orbánt, hogy egypártrendszert épített ki. 

A legutóbbi felmérésekben az ellenzék valamelyest megelőzi a Fideszt. Több mint tíz éve első ízben van kilátás egy kormányváltásra. Vitathatatlan, hogy ehhez szükség van a Jobbikra, mert a párt a Fidesz vidéki és a volt szavazóit szólítja meg. Hunyadi mindazonáltal nem hiszi, hogy Jakab Péter lenne majd az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Nem hiszi azt sem, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferencet, vagy feleségét, Dobrev Klárát jelölné, mert ez szerinte könnyű meccs lenne a Fidesz számára. Vagyis továbbra is nyitott a kérdés, hogy ki lehetne a kétségtelenül karizmatikus Orbán utóda. 

Gabár, az Európai Néppárt egyik szóvivője arról beszélt, hogy az EPP nem fogja elfogadni a Jobbikot tagként, Brenner Koloman szerint a Jobbik ennek ellenére, továbbra is érdekelt az együttműködésben. Egyben leszögezte: a választások előtt a Jobbik minden jelöltjénél alaposan átvizsgálják majd az illetők politikai múltját.