A Népszabadság főszerkesztő-helyettese keményen kiosztotta a tulajdonost

HírKlikk 2016. október 17. 19:42 2016. okt. 17. 19:42

Pontról pontra cáfolta Heinrich Pecina állításait a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. A Mediaworks vezetője egy osztrák gazdasági lapnak fogalmazott meg erős állításokat az általa bezárt napilap szerkesztőségéről.

Kemény hangvételű interjút adott egy osztrák lapnak a Népszabadságot is kiadó Mediaworks-vezér, melyet az MTI is szemlézett. Heinrich Pecina ismét elmondta, hogy a napilap az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt. Az interjúban nem is ez az újdonság, hanem az, hogy az osztrák üzletember durva állításokkal beleszállt a felfüggesztett napilap munkatársaiba,írja az atv.hu.

Pecina a Profilnak nevű lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában azt állítja például, hogy mivel a korábbi egyeztetések meghiúsultak, a helyi vezetésnek pár napra be kellett zárnia a lapot azért, hogy az alkalmazottakat tárgyalóasztalhoz ültesse. Az újságot újra akarták indítani a szerkesztőség bevonásával, azonban a lap munkatársai "inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak".

Az atv.hu megkereste Pető Pétert, a Népszabadság főszerkesztő-helyettesét, hogy reagáljon az osztrák üzletember állítására. "Egy hete vasárnap, amikor odamentünk a Bécsi útra egyetlen feltételünk volt: nyomtassák ki a lapot. Fel akartuk venni a munkát, de nem engedtek be a házba. Azért kapcsolták ki az email-rendszerünket, hogy tárgyalóasztalhoz ültessenek? Ez hazugság, pont" - nyilatkozta az atv.hu-nak Pető.
Az újságírót megdöbbentette Pecina azon kijelentése is, miszerint "a Népszabadság meg akarta tartani a korábbi privilégiumokat".

Például azt, hogy írhassanak a lapba a szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai, akiket azután mint szerzőket fizettek ki. Pető szerint a Mediaworks-vezér a legrosszabb fideszes módszerrel próbálja sötét színben feltüntetni a Népszabadságot, anélkül, hogy egyetlen konkrét állítást is megfogalmazott volna.

"Miféle privilégiumok? Nem is értem, hogy miről van szó, ez egy kabaré, bohóctréfa" - fogalmazott a főszerkesztő-helyettes. Hozzátette: Pecina azt is állította, hogy Murányi András főszerkesztőt a szerkesztőség választotta meg, miközben tény, hogy a menedzsment nevezte ki. "Ennek van a legkevesebb jelentősége, de jól illusztrálja, hogy a kiadó vezetője mennyire nincs tisztában a Népszabadság dolgaival" - vélekedett.
Forrás: atv.hu