A NER a Fertő tó partját is lenyúlja

HírKlikk 2020. november 2. 13:16 2020. nov. 2. 13:16

Állami pénzből épül négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. Hiába a nemzeti park területe, naponta háromszáz teherautó érkezik majd a partra. Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek.

A közpénzből fizetett gigaprojekt a világörökségi védettségben szerepet játszó cölöpházakat sem kíméli. A nemzeti parkban tervezett építkezések területét már két éve lezárták és biztonsági őrök védik. A riportot készítő 24.hu újságíróit sem engedték be.

A Fertő tó magyar oldalán egyetlen hely van, ami jól megközelíthető, a strand és vízitelep területe. Ide terveznek csónak- és vitorláskikötőt, 100 szobás szállodát, kempinget, ökocentrumot, üdülőházakat, sportpályákat, 16 teniszpályát, új strandot, sétányokat és még egy lagúnát is. A helyiek szerint, ez a projekt mintapéldája lehet annak, ahogy a kormányközeli elit kihasít egy újabb darabot a közös értékeinkből. Hamarosan a négycsillagos szálloda vendégeinek és a vitorlások tulajdonosainak játszótere lehet a tó.

Először 2015-ben – nem sokkal Orbán Viktor soproni látogatása után – vetődött fel, hogy fejlesztenék a Fertő partját a Modern Városok Program keretében. 7,9 milliárd forintról, és kisebb léptékű, egy szezon alatt befejezhető beruházásról volt szó, aminek megvalósítását javarészt uniós támogatásból képzelték el.

Aztán egy évvel később kormányhatározatban rögzítették, hogy kiemelt kormányzati beruházás lett a tervből, és a korábbi összeg majdnem háromszorosából – már kizárólag állami pénzből –, 23 milliárd forintból épülhet meg a komplexum. Bár a tervek arról szóltak, hogy a beruházásnak 2020-ra el kell készülnie, még el sem kezdődött az építkezés, pedig a strandot már két éve bezárták, a büféseket elküldték.

52 hektárnyi terület átalakításáról van szó, ebből 100 ezer négyzetméternél nagyobb területet terveznek leburkolni. 880 autónak épül parkoló, nem spórolnak a térkővel, jelentősen hozzányúlnak a parthoz. Mindez a Fertő-Hansági Nemzeti Park területén történik.

Natura 2000-es besorolású területről van szó, ami 2001 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt álló kultúrtáj, és a környezetvédelmi engedélyeket megalapozó tanulmány szerint is kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen, illetve különleges madárvédelmi területen fekszik.

A fideszes vezetésű soproni önkormányzat – a tópart közigazgatásilag a városhoz tartozik – 2018-ban úgy változtatta meg a fertői vízi telep fejlesztését lehetővé tevő szabályozási tervet és helyi építési szabályzatot, hogy a Natura 2000-es védettségű részen eredetileg beépítésre nem szánt zöldterületet átminősítettek beépíthető területté, megnövelték az építhető szálloda magasságát tízről 11,5 méterre, és lehetővé tették azt is, hogy a cölöpökre felépítendő szálláshelyek mentén parkoló épülhessen.

Az építkezést megkönnyíti, hogy 2017-ben a védett cölöpházak egy része egy fura tűzeset miatt leégett. Ezzel a megmaradt cölöpházak sorsa megpecsételődött, amit a soproni önkormányzat is jóváhagyott. A bérlők között van néhány állami szerv, magáncégek, illetve magyar és osztrák magánszemélyek. Azt sem lehet tudni, hogy a házak elbontásának költségét kinek kell állnia, és az állami kárpótlás is kétséges, mivel bérleményekről van szó.

A tó osztrák oldalán több helyen működnek a most épülőhöz hasonló komplexumok, a beruházás támogatói rendre ezzel érvelnek. Azt azonban már nem teszik hozzá, hogy ezek jellemzően nem természetvédelmi területeken épültek.

Az első komolyabb közbeszerzést az idén október elején zárták le: a nyertes a Mészáros és Mészáros Kft. lett. Mészáros Lőrinc cége az első körben 9,3 milliárdból építhet kikötőt 813 vitorlásnak és 500 csónaknak. Emellett Mészáros cége a meder kotrását, a partfal kialakítását, a tereprendezési munkákat és a közművesítést végezheti el a strand területén. Arról nincs szó, hogy a strandot rendbe raknák, hogy újra kijárhassanak a tóhoz a fürdeni vágyók.

Azt még nem lehet tudni, hogy ki üzemeltetheti az állami pénzből felhúzott komplexumot. Mert az biztosnak látszik, hogy nem az állam vállalja majd magára a feladatot. Azaz várhatóan egy szerencsés kiválasztott – akit megkímélnek a kivitelezéstől – üzemeltethet majd egy 100 szobás szállodát egy természetvédelmi területen, világörökségi helyszínen.

Forrás: 24.hu