„A NER miatt marad le magyar gazdaság a régióban"

HírKlikk 2021. május 13. 16:07 2021. máj. 13. 16:07

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, akit 2010 után rövidebb ideig Orbán Viktor egyik tanácsadó testületébe is fölkértek, azt mondta, hogy a NER miatt marad le magyar gazdaság a régióban.

A Szabad Európának adott hosszú interjúban Csaba László egyebek között arról beszélt, hogy az állam szerepe a gazdaságban nem csökkent, és a „Központban" akarnak mindent meghatározni. Ahol érdekcsoportok uralják a gazdaságot, mint a NER-ben, az a gazdaság szükségszerűen lemarad.

Egyszerre van jelen a protekcionizmus és a multik támogatása, és mindkettőnél a politikai, nem a gazdasági okok a meghatározóak.

Államosítanak, majd megtalálják azt a tulajdonost, aki közel áll a hatalomhoz. Ilyen állam vezérelte modell Magyarországon nem volt az elmúlt 40 évben. A NER nem a kis- és középvállalatokat támogatja, hanem a nagyokat. Azok vissza tudnak osztani, és megalapozzák a rendszer működését. A NER meghatározott csoportokat kíván helyzetbe hozni, az ő szempontjaikat, és nem a közérdeket követi.

A magyar értékrend a keleti társadalmakéhoz hasonlít, Magyarország egy demodernizációs időszakba került. A magyar gazdaság régiós társaihoz képest tartósan gyengül.

A jövőt is tönkreteszik, mivel a tudástranszfer helyett a betonra költünk. A magyar gazdaságpolitika pedig unortodox: pontról pontra az ellenkezőjét csinálja annak, amit a józan ész tanácsol. A NER tudatosan vállalja, hogy nem akar megfelelni semmiféle elvnek, a maga útját járja, bármi is az.