A női szurkoló

Dr. Dávid Ferenc       2019. március 26. 08:55 2019. márc. 26. 08:55

A világbajnoki ezüstérmes válogatottal mérkőzött meg vasárnap Marco Rossi csapata és páratlan sikert ért el, 0-1-ről felállva és a meccset megfordítva verte meg a horvát válogatottat. Kiváló hangulat, férfias küzdelem, fantasztikus eredmény. Megint jó volt „futball magyarnak” lenni.

Már az oroszországi labdarúgó világbajnokságon is láttuk a horvát államfőt, Kolinda Grabar - Kitarovicot. A temperamentumos hölgy sokszor együtt utazott a szurkolókkal, láttuk ünnepelni az öltözőben a játékosokkal, és a vesztes francia-horvát meccs után a díj-átadáson is ott volt a zuhogó esőben az ezüstérmes focicsapattal. Minden mozdulatával azt üzente, hogy ugyan én vagyok minden horvátok között az első, de közületek jöttem, veletek vagyok: együtt sírunk, együtt nevetünk. Kolinda Grabar-Kitarovic egyébként jó nevelést kapott: az USA-ban járt középiskolában, tanult a zágrábi egyetemen és a bécsi Diplomata Akadémián is. Sikeres külügyi pályájának jutalma miniszteri bársonyszék volt. 2015- től déli szomszédunk elnöke.

Eljött Budapestre is, elkísérte a csapatot. Szombaton együtt vacsorázott miniszterelnökünkkel, de vasárnap az esti meccsen már nem láttuk a Groupama Aréna VIP-páholyában. Míg Orbán Viktor kormányfő, Szíjjártó Péter miniszter, Baán László miniszteri biztos a gondosan őrzött szeparéból szurkolt, addig az elnök asszony – természetesen testőreivel – a közismerten vérmes horvát drukkerek között foglalt helyet. Mielőtt azt mondanák, hogy ez balkáni tempó, akkor tévednek, mert a 2016-os franciaországi Európa Bajnokságon az izlandi miniszterelnök igazi viking módjára tombolt honfitársaival a lelátón. Hogy őt ki őrizte azt nem tudom, de baja nem esett, a bálnavadászok speciális szurkolása pedig világra szóló mutatvány volt.

A vesztes vasárnapi meccs után az államfő-törzsszurkoló üzent a válogatott kollektívájának: „Mindig hűségesen, mindig veletek!”  Értem én, hogy ez a politikai marketing eszköze, és az is világos, hogy Grabar-Kitarovic asszony – azon túl, hogy szereti a focit - nagyon érti a csíziót. Természetesen nem kötelező a lelátók népével vegyülni. Ha mégis ezt választja egy politikus, tegye csak, de: lazán, mosolyogva és görcs nélkül. Grabar-Kitarovic természetesen viselkedett, mosolygott, integetett, és élvezte a népszerűséget. Mindenki tudja, hogy ki ő. Ha máshonnan nem, hát onnan, hogy nemzeti színű szurkolói mezének hátán a Kolinda felirat látható.