A nők gondolkodása nem NER kompatibilis, ezért beavatkozást igényel

HírKlikk 2020. február 22. 08:17 2020. feb. 22. 08:17

A közösségi médiában kezdett el terjedni egy, a terhesség mesterséges megszakítása miatt nőket hibáztató, egyértelműen abortusz-ellenes írás - hívja fel a figyelmet az Index.

A posztolók azt állították, hogy a szöveg egy magyar „egyentankönyvből", egy tizenkettedikeseknek szánt biológiakönyvből származik. A momentumos Tölcsér Borbála posztjában számonkéri azt, hogy a tankönyv nem gondolkodni tanítja a gimnazistákat, hanem megmondja nekik, hogy mit gondoljanak egy olyan, társadalmi szinten is megosztó kérdésben, ahol )minden vitázó félnek az elvi álláspontja érvényesül a pragmatikus gondolatok felett".

Az Index megkereste a dr. Lénárd Gábor által jegyzett és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott tankönyvet, hogy megnézze, miről is szól ennek a biológiakönyvnek a 132. oldalon kezdődő Családtervezés című fejezete. Világossá vált, hogy

a tankönyvszerkesztők kizárólag a nők „teljesen hibás" felfogásaként tüntetik fel azt az álláspontot, amely szerint a nőknek joguk van rendelkezni a saját testükről. 

Arra viszont, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességekhez vezető szituációkban, nem tér ki a szöveg. Ahogy arról sem olvashatnak a biológiakönyvből tanuló diákok, hogy milyen egészségügyi okokból lehet szükség művi terhességmegszakításra.  

Bár valóban olyan állami, OFI által kiadott tankönyvről van szó, amely szerepel a 2019/2020-as hivatalos tankönyvjegyzékben, helyette választható az a dr. Molnár Katalin, Mándics Dezső-féle, szintén OFI-s kiadású, úgynevezett „újgenerációs" biológiakönyve is, amelyben

nemcsak az abortuszról, de a fogamzásgátlásról, sőt a családtervezésről sincs szó. 

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien tanulnak jelenleg a Lénárd-féle biológiakönyvből, amely szerint „etikai szempontból" a nőket a saját testük felett való rendelkezés sem jogosítja fel „egy leendő élet elpusztítására". Az viszont biztos, hogy az állami tankönyvek egyre kevésbé népszerűek.