A „nomenklatúrához" tartozni: életre szóló szégyen!

Gusztos István 2021. május 2. 11:10 2021. máj. 2. 11:10

Sokan vannak a mai „nomenklatúrában", amelynek elképesztő tulajdonsága egyrészt az, hogy kizárólag Orbántól függ, másrészt az, hogy tagjai valamennyien romlottak.

A párthatáskörnek régi és ugyancsak dicstelen, becstelen múltja van. „Kommunista" hagyománynak tartják, valójában változataival minden diktatúra él. Középkori előzménye a vazallusi rendszer, amely azonban maga volt a „demokrácia" a mai központosított, az egész országot uraló, egyetlen despotától függő szisztémához képest.

A nomenklatúrához tartozni sosem volt dicsőség – legalábbis erkölcsi értelemben nem. Más szempontokból azonban ideig-óráig nagyon is gyümölcsöző lehet.

A konszolidálódott Kádár-korban be-befogadtak a nomenklatúrába (többé-kevésbé) tisztességes embereket is. A tisztesség persze – különösen utólag – viszonylagosnak nevezhető – ám nem feledhető, hogy a '80-as évek végéig a társadalom alapélménye volt a rendszer lényegének külső hatalom által meghatározott változtathatatlansága.

A „belülről javítani" elképzelése hihető, olykor már-már az egyetlen hihető dolog volt, és sokszor hozott ugyan relatív, de valóságos eredményeket. A Kádár-kor „fénykorának" voltak tényleges „vivmányai": kivégzettek hulláira épült ugyan a rendszer, de ezt a társadalom nagy többsége viszonylag gyorsan megbocsátotta. A hatalom idővel eltűrte, később megbocsátotta, majd igényelte, hogy a kiválasztottak megtartsák önállóságuk bizonyos elemeit.

Orbániában voltak (lesznek is?) ugyan gyanús körülmények között meghaltak, ám kivégzések – a Keresztapa és lihegő kiszolgálói vágyai ellenére – nincsenek. Ennyi haszna biztosan van EU-tagságunknak…

A mára teljesen kiépült orbáni nomenklatúrának nincsenek tisztességes, még csak annak látszó tagjai sem: valamennyien rongy emberek. Példa erre az egyetemi kur(v)atóriumok „nemzeti szellemű" bandáinak összetétele.

A kur(v)atóriumok tagjainak morálja gyakorlatilag ugyanolyan, mint a fideszes „köz"- és terrormédia munkatársaié: az orbáni klikk (kül)tagjaiként, vazallusaiként hirdetnek bármit és bárminek az ellenkezőjét is – de csak Orbán, a Nagy, a Nemzeti Célkitűző után, a Keresztapa szavainak „aprópénzre váltásával".

Ha Orbán „nemzeti szellemű" tudományról, egyetemekről hadovál, mondják utána, gátlástalanul. Nem érdekli őket, hogy a Vezér minden dicsérő szava súlyosan megbélyegző.

S honnan ez az elképesztő, a társaság egészét minősítő jellemtelenség, romlottság..?

Egyetlen, régóta megromlott, amorális ember választja ki őket, s csak azokat, akiket „kézben tarthat": Orbán Viktor.

Ez a centralizáltság teszi érthetővé, elfogadhatóvá az egyébként gyanús általánosítást – legalábbis Orbán kegyeltjeinek körére.

És nincs kényszerítő külső hatalom – bár Orbánék mintha keresnének olyat, NATO-tagként, mégis Keleten, amelynek védelmére számíthatnak –, nincs semmilyen mentség.