A nyár kellős közepén újítják a strandokat a Balatonon

HírKlikk 2019. június 27. 12:37 2019. jún. 27. 12:37

"Azért megnézném, hol fordulhat elő a világon, hogy az ország leglátogatottabb nyaralóhelye főszezonban építési terület" - jegyezte meg az egyik boglári strand vállalkozója arra reflektálva, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ugyan eredetileg június 30-át jelölte meg a balatoni szabadstrand-fejlesztések végső határidejének, azóta viszont haladékot kaptak a települések, így több helyen július végéig tartanak majd a felújítási munkák a strandokon.

Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a főszezonban a munkásokat is kerülgetniük kell majd a strandolóknak. A polgármesterek próbálják menteni a menthetőt, a legnagyobb zajjal, kosszal járó építkezéseket sürgetik, s így azok június végére befejeződnek, a kisebb kellemetlenségeket okozó munkálatokat pedig minél hamarabb lezárnák júliusban - értesült a Népszava.

A nyaralók és a tóparti vállalkozók bosszúságára a nyári szezonba nyúlik az MTÜ hárommilliárd forintos szabadstrand-fejlesztési programja. A turisztikai szervezet ugyanis csak az idén év elején hirdette meg – úgy tudjuk, tavalyi maradványpénzből – a pályázatot, a települések februárban és márciusban állították össze anyagaikat, a támogatási szerződéseket pedig április közepétől május elejéig írták alá, tehát ekkor érkezett meg a pénz a számlájukra. Vagyis már ekkor lehetett látni: kizárt, hogy június 30-ra befejeződjenek mindenütt a munkálatok.

A múlthéten megjelent, nagy visszhangot kiváltó cikkek után viszont visszakozott az ügynökség, s hozzájárult, hogy egyes projektek fél-egy hónapot csússzanak, sőt, hogy bizonyos építkezések csak ősszel kezdődjenek el.

Azért megnézném, hol fordulhat elő a világon, hogy az ország leglátogatottabb nyaralóhelye főszezonban építési terület – jegyezte meg az egyik boglári strand vállalkozója. Mert jól hangzik, hogy nem lehetett kihagyni ekkora lehetőséget, s még úgy is megéri, hogy az építkezések belenyúlnak a nyárba, és remélhetőleg a vendégek tolerálják a kellemetlenségeket, de mi lesz velünk? Ki fizeti meg a bevételkiesést? Mert arról senki sem beszél, hogy a szezonális helyek mekkorát szívnak, s valahogy az sem jutott az eszébe senkinek, hogy erre az időszakra csökkentsék a bérleti díjakat - mondta.

Fonyódon is komolyabb vitát váltott ki, hogy a település tizenegy strandjából öt szinte használhatatlan, a csaknem másfél kilométeres fonyódligeti Árpád-part pedig inkább hasonlít útépítésre, mint üdülőövezetre. Megértem, hogy a város nem hibás – mondta egy ligeti üdülőtulajdonos, de a polgármester is beláthatná, az ember pihenni szeretne, strandolni, azért van itt a nyaralója. A sok panasz hallatán azonban Hidvégi József átment támadásba, s egyebek mellett azt magyarázta, hogy van még hat strand, ahol lehet fürdeni.

Bocsánat, Fonyódligetről járjak át Fonyódra? Amikor ötven méterre vagyok helyben a víztől? - mondta. A kisváros polgármestere arról is beszélt, hogy az ellenzék fújja fel a strandproblémát, ám azt is elismerte, akadnak gondok településén. A legnagyobb az Árpád-parton, ami bizonyosan nem lesz kész a hó végére, Hidvégi József szerint július közepére fejeződhet be az 1200 méteres rekortánnal borított futópálya megépítése. A városi strandon a raktárépületből kialakított játszóház pedig még később, csak július végén készül el.

Szinte minden munkát befejezünk a hét végére – állította Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Egyetlen, speciális játszótér nem épül meg időre, de annak majd csak az ősszel állunk neki, a szezonban ugyanis nem engedem, hogy bármiféle építkezés legyen a strandjainkon. Természetesen némi parkosítás még hátra van, de ezzel vége a nyaralók kellemetlenségeinek. A polgármester hozzátette, szerencsére a fenyvesiek – a helyiek és az üdülőtulajdonosok egyaránt – megértették, nem az önkormányzat miatt csúsztak meg a projektek, így a múlt heti üdülőfórum is teljesen normális hangnemben ért véget.

Forrás: Népszava