A Nyugati pályaudvar új megbízásánál svájci adóparadicsomba vezetnek a szálak

HírKlikk 2021. június 22. 21:15 2021. jún. 22. 21:15

Egy éve kezdődött el a Nyugati pályaudvar felújítása, a munkát a győri milliárdos, Paár Attila érdekkörébe tartozó cég, a Magyar Építő Zrt. végzi. De a munkálatokból kiveszik a részüket más NER-társaságok is, így Mészáros Lőrincék cége, valamint a felcsúti főmilliárdos vejének, Homlok Zsoltnak az érdekeltsége.

A pályaudvar tetejének és homlokzati üvegfalainak felújítására kiírt tendert 8,99 milliárd forintért vitte el a Magyar Építő Zrt. – írja a 24.hu.  Egyben emlékeztet arra, hogy az Átlátszó már tavaly kimutatta, ez az összeg a becsült ár négyszerese.

A  titokzatos tulajdonosi hátterű, Homlok Zsolthoz köthető Vasútvillamosító Kft. vitte el a felsővezetéki munkákra kiírt közbeszerzést nettó 798,7 millió forintért. 

A Vasútvill. Kft. bár első látásra magyar cégnek tűnik, tulajdonosa valójában a cseh Rafinanz Promotion CZ s.r.o., amelynek ügyvezetője (korábban pedig résztulajdonosa) Homlok Zsolt. A tulajdonosi szálak elvarrását nehezíti, hogy a cseh cég a hasonló nevű, a kedvező adózásáról és korlátozott cégnyilvánosságáról ismert svájci Zug kantonba bejegyzett Rafinanz Promotion AG tulajdonába került. A svájci adóparadicsom nem csak kisebb adókat, hanem jótékony homályt is biztosít, így hogy kihez vagy kiknek folynak a Vasútvill közbeszerzéseken is szerzett milliárdjai, nem tudjuk.

Forrás: 24.hu